09/06/14 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Обвинител № 1: Мястото на прокуратурата е в съдебната власт

 Мястото на прокуратурата е в съдебната власт и евентуалното й прехвърляне към изпълнителната власт би я превърнало в „обвинителна администрация”. Това заявява в интервю за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров. Въпреки че интервюто ще се излъчи в неделя сутрин, акценти от него бяха публикувани вчера в информационните агенции.

 

Пред националната телевизия Цацаров категорично отхвърля тезата, че реформата в съдебната система трябва да започне с изваждането на прокуратурата от нея. Обвинител № 1 добавя, че и по времето, когато е бил съдия, също е бил на мнение, че държавното обвинение трябва да е в съдебната власт. По думите му, ако мине към изпълнителната власт, би имало опасност прокуратурата да се превърне в „обвинителна администрация”, която да се променя при всяка смяна на министър, както се случва сега с областните директори на МВР.

 

Коментарът на главния прокурор идва дни след като в интервю за национален ежедневник директорът на Лаборатория за управление на рискове и бивш премиер Иван Костов обясни, че прокуратурата трябва да стане част от правосъдното министерство, а главният прокурор да се избира от Народното събрание.

 

Без да споменава името на бившия премиер, Цацаров го нарича „лабораторен експерт” и коментира, че у нас всеки има претенции да разбира от съдебна система. По въпроса за КТБ главният прокурор отново застъпва тезата си, че банката трябва да бъде оздравена, но не с бюджетни средства и не с парите на хората. По думите му, най-силните критици на прокуратурата по случая с КТБ „са получавали пари в брой и това го има в кориците на делото”. Главният прокурор коментира и разследването за пране на пари срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров. Цацаров обясни, че все още се чакат съдебни поръчки от чужбина. Главният прокурор допълни, че е убеден, че държавното обвинение ще събере достатъчно данни, за да бъде изправен Бисеров пред съда. Относно започналото разследване срещу отстранения шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов главният прокурор казва, че се работи активно с ОЛАФ и скоро пак ще има новини по него, а това, че това дело е забравено от медиите, не значело, че е забравено и от прокуратурата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване