09/07/14 20:31
(http://www.klassa.bg/)

Награждават спасителите на Мизия

 По предложение на правителството петима пожарникари и двама доброволци ще бъдат удостоени с държавна награда заради спасителните акции в Мизия, съобщи Нова ТВ.

Градът беше потопен в началото на август, стотици хора бяха евакуирани от домовете си, имаше и жертви.

Потопът в Мизия ще остане в спомените не само на хората, които загубиха домовете и близките си, но и на техните спасители.

Пламен Пенев e инструктор в Столична дирекция „Пожарна безопасност”. Два дни след приливната вълна, която заля града, той и още 14 души заминават за Мизия с една единствена цел - да помогнат.

„Целта беше да изпомпаме водата и да вкараме водата в реката, защото градът беше станал като сектори и евентуално да се спаси имущество”, разказва Пламен.

За него в бедствие с такива мащаби е невъзможно човек да си помогне сам.

Пламен и колегите му остават в Мизия дни наред и така стават част от безпрецедентната спасителна акция.

„Целият град беше под вода. Имаше места, където водата стигаше до втория етаж на къщите. Това е най-голямото бедствие, което поне аз до момента съм виждал в България”, припомня си Пламен и допълва, че по-страшно от водата, която залива къщите, е това, което остава след нея.

Това не е първото бедствие, в което Пламен Пенев участва. През 2006 г. той е един от спасителите във водната стихия, която залива части от Северна България.

По негови думи освен екипът в тези служби много важна е и техниката. „Наградата е за колегите, тя не е моя, защото аз там без тях съм нищо. На практика сам човек нищо не може да свърши”, категоричен е Пламен.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване