09/07/14 21:53
(http://pik.bg)

Фирми прогнозират хаос при сметките за парно

Фирми прогнозират хаос при сметките за парно

Хаос със сметките за парно през новия отоплителен сезон прогнозираха фирми за топлинно счетоводство. Според тях фактурите ще са по-неясни, а изравнителните сметки догодина - изненадващи. Причината е новият ред за изчисляване на сметките, влязъл в сила от юли.

“Най-големият проблем е липсата на достатъчно информация и яснота по начина на формиране на сметките. Абонатите вече по-трудно могат да разберат фактурите си”, каза Милена Стоянова, управител на най-големия топлинен счетоводител у нас “Техем България”.

Според нея реално няма да се промени и начинът на изчисляване на цената за сградна инсталация и хората с най-големи сметки ще плащат най-много за това. По новата наредба за топлоснабдяването всеки вход или блок може да избере между 4 начина за смятането . Заради липсата на методика към наредбата обаче този текст е неприложим. “Правим крачка назад и може да стигне до сериозни изкривявания на сметките”, прогнозира Стоянова.

От “Бруната” пък очакват вариации и изненади с изравнителните сметки. Според тях причината е новият начин на изчисляване на прогнозните дялове за всеки месец, който на практика не е обвързан с потреблението. Освен това промяната в прогнозните дялове ще е почти невъзможна.

“Не виждам никакъв проблем във фактурите, те са по-ясни отвсякога”, коментираха от пресцентъра на “Топлофикация София” пред “Труд”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване