09/08/14 03:00
(http://pik.bg)

Готвели скрита приватизация на Пътна полиция чрез търг за 53 милиона лева

Готвели скрита приватизация на Пътна полиция чрез търг за 53 милиона лева

Скрита схема за приватизация на най-важната дейност на КАТ - издаването на електронни фишове и налагането и събирането на глоби - бе провалена със спиране на обществената поръчка за купуване на нови 194 камери за Пътната полиция. Това пише „Преса“ , като се позовава на свои източници.Замисълът бил цялата процедура да мине в частни ръце. Освен това цената на проекта е скочила над три пъти за четири години.

Данни за състоянието на започналите търгове във ведомството бяха изнесени от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов миналия вторник. Тогава той обяви, че обществената поръчка за стационарните камери и изграждането на единен център за обработка на нарушенията няма да стартира. Причината е, че за това са били предвидени много пари, а от схемата е щяла да се облагодетелства фирмата, спечелила търга.

Обявлението за проучването на пазара бе публикувано в сайта на МВР в края на юли. От него тогава стана ясно, че се предвижда да се купят 194 снимащи радара и още минимум 28 стационарно-преносими установки (които може да се местят на различни места), чиито данни при нарушение ще служат за издаването на електронен фиш. 

Прогнозната стойност бе около 53 млн. лв., а от тях за техниката и за изграждането на единния център за обработка на глобите се предвиждаха около 39,5 млн. лв. Останалите пари са за разходи по отпечатването и изпращането на електронния фиш до шофьора нарушител. Стойността на услугите бе калкулирана за 4,5 години напред.

Според служебния вътрешен министър в предварителната документация са били заложени особено обезпокоителни параметри - разходите за отпечатването на фишовете, поставянето им в пликове и доставянето им до нарушителите били многократно завишени. 

По първоначален замисъл фирмата, спечелила търга, трябвало да изгради системата с трафик камерите, а тя да се изплаща от глобите. Дружеството щяло да получава по 10 лв. от всяка глоба, предвиждали се и разходи от 1,50 лв. за отпечатването на електронните фишове и пликове и 2,50 лв за куриерска дейност.

„Например 1 млн. нарушения на година, 10 лв. на всяка глоба. За отпечатването - 1,50 лв., и 2,50 лв. за разнасянето, станаха общо 14 лв. Тоест 14 млн. лв. годишна печалба. Вие си направете сами сметката какво и как се получава“, обясни вътрешният министър. 

В проектодоговора на фирмата е било предвидено софтуерът, с който ще работи единният център за обработка на нарушенията, да не е собственост на МВР, а на фирмата, спечелила търга. 

С така заложените параметри след изтичането на договора издаването на глобите е щяло да мине в частни ръце, което е недопустимо. Това е и главната причина за спирането на процедурата за купуването на техниката. По закон парите от глобите отиват директно в държавния бюджет, припомниха специалисти. Парите от електронните фишове пък се събират във Фонда за безопасност на движението. 

Запознати с процедурата обясниха, че МВР се е договорило не с една, а общо с три фирми. Едното дружество трябвало да изгради центъра, а другите две да се занимават с разпечатването на фишовете и доставянето им до шофьорите нарушители. Така реално вторите две са щели да печелят, без да са вложили нито един лев

Никой от предишното ръководство на МВР не се нае да обясни как точно е сметната прогнозната стойност на проекта. Бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев обаче си спомни, че подобен проект е бил разработван през 2010 г. 

Тогава за купуването на тези камери трябваха около 17 млн. лв, обясни той. Проектът обаче бил спрян заради липсата на пари. Груби сметки показват, че за тези четири години цената е скочила повече от три пъти. 

Това е необяснимо, тъй като техниката поевтинява с годините. У нас за първите 15 снимащи устройства са платени около 800 000 лв. В момента в страната работят 25 камери, които засичат около 200 000 нарушения на скоростта годишно. Наложените глоби са за около 10 млн. лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване