09/08/14 18:06
(http://www.dnevnik.bg/)

За пръв път жена става британски посланик в България


Ема Кейт Хопкинс ще бъде новият посланик на Обединеното Кралство в България, съобщи британското посолство. Хопкинс ще наследи поста през май 2015 г. от Джонатан Алън, който ще заеме друга дипломатическа позиция. Тя е първата жена посланик в София в над 100-годишната история на дипломатическите отношения между България и Великобритания.

Освен това Хопкинс ще бъде осмият британски посланик от края на комунизма в България. Преди нея в София служат Ричард Томас (1989–1994), Роджър Шорт (1994–1998), Ричард Стаг (1998–2001), Йън Сутър (2001–2003), Джеръми Хил (2004–2007), Стив Уилямс (2007–2011) и от 2012 г. – Джонатан Алън.

Алън беше назначен като британски посланик в България с тригодишен мандат. Той се очаква да напусне в началото на 2015 г.

Ема Хопкинс се присъединява към британското външно министерство през 2012 г. и сега ръководи инициативата за превенция на сексуално насилие. През 2014 г. тя получава званието "Длъжностно лице на Ордена на Британската империя" (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE) за работата ѝ по превенция на сексуалното насилие в конфликтни зони по света.

Юрист по образование, кариерата на Хопкинс в британското правителство включва работа по въпросите на миграцията, човешките права, Европейския съюз, организираната престъпност, както и превенцията на насилие срещу жени.

По време на работата ѝ в британското министерство на вътрешните работи, Хопкинс разработва стратегия по проблемите с трафика на хора и я развива чрез национална и международна кампания. През 2008 г. Хопкинс получава наградата "Държавен служител на годината" за изключителен принос към публичния сектор. Отличието е присъдено заради изграждането на "виртуален екип за борба с трафика на хора" (Virtual Trafficking Team), в който си сътрудничат вътрешното и правосъдното министерства, както и граничните служби.

"Щастлива съм от назначението ми като британски посланик в България. За мен е огромна чест, че ще работя в България за допълнително засилване на двустранните отношения и постигне на общите цели между Великобритания и България", коментира Хопкинс. "Очаквам с нетърпение да допринеса към съществуващата силна връзка и да работя по въпросите от взаимно значение за двете страни. Вече чух много за красотата на България и за българската гостоприемност. Цялото ми семейство се вълнува от пристигането ни", казва още тя в изявлението на британското посолство в София.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване