09/08/14 22:55
(http://www.klassa.bg/)

Надзирателите в 80% от затворите със смесен наряд

 Надзирателите в 80% от занданите в страната ще дават смесени дежурства. Това обяви вчера служебният министър на правосъдието Христо Иванов след среща с ръководството на Синдиката на служителите в затворите.

 

По този начин според Иванов ведомството отстъпва от решението на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа, чийто предписания бяха премахването на 24-часовите дежурства на надзирателите в българските затвори. След решението на ведомството денонощните наряди да бъдат премахнати и да се въведат 12-часови дежурства последва вълна от протести на надзиратели в цялата страна. Служителите заплашиха, че остават в стачна готовност до връщане на старото положение. Освен това настояха заплатите им да се изравнят с тези на служителите от системата на МВР. Вчера Иванов увери, че в повечето затвори с малки изключения ще се въведат смесени наряди, но това щяло да е само временно и щяло да се върви към пълното премахване на 24-часовите дежурства. След срещата стана ясно още, че се правели и разчети за изравняването на заплатите на надзирателите с тези на полицаите. С ръководството на Синдиката на служителите в затворите се обсъдила и нуждата от създаване на отделен специален закон за затворите. Междувременно стана ясно, че се закриват още два ареста - в Петрич и в Оряхово.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване