09/08/14 15:37
(http://pik.bg)

Скандално! Министър Ангелкова излита на сладка командировка в Китай, вместо да се яви в пострадалите райони

Скандално! Министър Ангелкова излита на сладка командировка в Китай, вместо да се яви в пострадалите райони

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова преполовява двумесечния си мандат с визита в Китай, пише БГНЕС.

От агенцията потърсили министър Ангелкова с въпрос какви мерки ще предприеме за възстановяване на щетите на гара Михайлово по жп трасето Пловдив-Бургас. Наводненията от петък и събота буквално отнесоха земята под чисто новия жп път край гара Михайлово, който е изграден със средства по европейската оперативна програма "Транспорт". По този повод от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията заявиха, че на място работи комисия, която прави оценка на щетите. На въпрос дали засегнатият район ще бъде посетен от министър Ангелкова, от там съобщиха, че тя планира такова посещение в четвъртък. На уточняващ въпрос защо това не може да стане по-рано от пресцентъра заявиха, че тя е възпрепятствана, защото в момента участва в международен форум в Китай, където има двустранни срещи.

Посещението на Ангелкова е поредното на български министър на транспорта в Китай. Бившият транспортен министър Даниел Папазов също не пропусна да посети азиатската страна. Папазов бе част от българска делегация в края на 2013 г. От години китайската държава и бизнес проявяват интерес към възможността за инвестиции в транспортна инфраструктура - магистрали, скоростни пътища и железопътна мрежа. Редица български официални лица в последните години обещават инвестиции от Китай - в магистрала "Хемус", тунелът под Шипка, магистрала "Черно море", жп връзката Русе-Варна. До реални инвестиции обаче така и не се е стигало. Основната причина - китайските държавни и частни компании - нямат практика да участват в проекти, които се провеждат на принципа за конкурсно начало при избора на изпълнители. Освен това проектите, по които Китай би могъл да инвестира у нас са с прекалено малък и неатрактивен бюджет за мащабите на китайския бизнес. Въпреки това, българските транспортни министри радушно приемат покани за участия във форуми в Китай.

В този смисъл, първата жена министър на транспорта в българската история не прави изключения от предшествениците си. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване