09/09/14 23:48
(http://e-vestnik.bg/)

Борисов – таен проект на живковистите – от конспирациите до действителното

Продължение на темата “Как антикомунисти се събраха с живковисти под крилото на Борисов

Интервю на Борисов в “24 часа” 2007 г.

Борисов е протеже на фамилията Живкови, издигнат е като политик с подкрепа на червената буржоазия, хора от бившите служби и олигарсите – такава стройно конспиративна теория е развита в книгата на журналиста Григор Лилов „Тайният проект Бойко Борисов” и са приведени различни доказателства. Има свидетелства за такава конспирация, но реално успехът на Бойко Борисов на политическата сцена се дължи на него самия, а не на кукловоди. По-скоро, когато някой има успех в политиката, около него винаги се образуват различни кръгове от довереници, става по-видимо обкръжението от близките им хора и се създава впечатление за някаква тайна общност.
Но Борисов има какво да крие в миналото си, не само за контакти и съдружия с престъпния контингент. Той действително е свързан с живковистки среди  и с клана Живкови, не само като бодигард.

Борисов сам си създава легенда за репресиран от бившата власт. Многократно говори за своя „убит от комунистите” дядо. Но има основания да се каже, че Борисов е бил привилегирован при тогавашната комунистическа власт. Версията на самия Борисов, че заради дядо му не му разрешили да кандидатства в друг факултет на тогавашната школа на МВР (сега полицейска академия), освен в пожарникарския, е несериозна. Той разказва, че едва не се разплакал, като научил от баща си, че това е причината да не може да кандидаства в мечтания престижен факултет на Държавна сигурност. Много по-вероятно е да е кандидатствал да наследи професията на баща си - пожарникар. Обичайно за много семейства.

На 20 години член на БКП

И въпреки че дядо му на Борисов бил враг на народа, той отива в казармата в Школата за запасни офицери в Плевен. Там изобщо не не са приемали внуци на врагове на народа, а основно синове и внуци на номенклатурата, на по-известни личности, на активни борци против фашизма и капитализма, и на по-висши офицери от армията и милицията.

Борисов посреща Цар Симеон на летището като негов бодигард. Снимка: Ани Петрова

След това внукът на враг на народа е приет за член на БКП, което също е противоречие. Със сигурност на 21 години Борисов вече е бил член на БКП. Той е приет още в първи курс в школата на МВР в Симеоново или може би още в казармата. За това свидетелстват хора, които са виждали попълнените от него документи, когато се записвал за курс по карате.
Изобщо не е вярно, че в школата на МВР в Симеоново всички студенти са били приемани за членове на БКП, каквато версия се опитва да представи Борисов. Още по-малко да те приемат в БКП в първи курс е абсурд. Само най-големите натегачи и доверени на партийното ръководство студенти са приемани за членове на БКП още в първи курс или в казармата.
Борисов просто е бил „наше момче”.
Вече като кмет на София през октомври 2008 г. Борисов открито разказа пред Нова телевизия, че в периода 1985-1989 г. по време на Възродителния процес, Висшият институт на МВР го е изпратил в Дулово, за да се грижи за опазването на реда и реколтата там. Дори е бил командир на някаква част. Разказва тук-там за това и по-късно, в други интервюта. Няма как обикновен млад студент-пожарникар да бъде пратен да командва хора в тези райони. Тогава МВР е впрегнало целия си ресурс от спецчасти, биячи и каратисти като Борисов, да овладее положението в тези райони. Сред мобилизираните е бил и Борисов, но той ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване