09/11/14 05:29
(http://www.klassa.bg/)

Обама готви тежки дни за джихадистите

 Президентът на САЩ Барак Обама започва подготовка за нов военен конфликт в Близкия изток, съобщават световните агенции. В обръщение от Белия дом по случай годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г., предвидено за 21 ч местно време снощи, Обама трябваше да очертае стратегията си „за отслабване и в крайна сметка унищожаване” на

 

терористичната организация „Ислямска държава”

 

действаща в Ирак и Сирия, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Обама е убеден, че противопоставянето на ислямистките бойци е въпрос от първостепенна важност за националната сигурност на САЩ, каза Ърнест.

 

Мащабното усилие за разгром на джихадистката групировка ще излезе извън рамките на сегашната ограничена мисия, чиято цел е чрез въздушни удари да се защитят американските интереси в Ирак, съобщи АП. Очакваше се и президентът да повтори призива си към Конгреса на САЩ да одобри план на стойност 500 млн. долара за въоръжаване и обучение на сирийски бунтовници и да призове и съюзниците на САЩ да поемат подобни ангажименти.

 

Часове преди обръщението Обама се срещна с лидерите на двете партии в Конгреса, за да ги прикани да подкрепят военните му усилия срещу ислямистите, съобщи Ърнест. Обама заяви на законодателите, че разполага с необходимите правомощия, за да предприеме действия за унищожаване на „Ислямска държава”, давайки по този начин още веднъж знак, че няма намерение да иска от Конгреса да подкрепи с гласуване плана му, предаде Ройтерс.

 

САЩ вече започнаха да нанасят въздушни удари по цели на джихадистката организация в Ирак без официално одобрение от Конгреса. Предполага се обаче, че новата операция, която Обама ще обяви, ще бъде по-скъпа и може да обхване и Сирия, отбелязва АП.

 

Барак Обама иска да изгради коалиция от държави, които да се присъединят към САЩ в борбата с „Ислямска държава”. Въпросът за това кой може да участва често е труден, коментира АП. В случая нещата се усложняват от факта, че САЩ и техните съюзници имат общ интерес с някои други правителства, с които иначе са противници, от разгромяването на екстремистите.

 

„Врагът на врага ти не е твой приятел”, каза в понеделник говорителката на Държавния департамент Джен Саки. „Ние продължаваме да смятаме, че (сирийският президент Башар) Асад е загубил легитимността си”, заяви тя.

 

Същото се отнася и за Иран, който наред със САЩ предоставя военна подкрепа на иракското правителство в борбата с „Ислямска държава”, коментират от агенцията. Освен това Иран подкрепя Асад, когото САЩ искат да видят отстранен. Американски служители казват, че

 

Иран не е добре дошъл

 

и настояват, че не съгласуват с Техеран каквито и да било действия срещу „Ислямска държава”.

 

Междувременно най-малко 13 души бяха убити при два атентата с коли бомби в Багдад на фона на срещата в иракската столица между новия премиер Хайдер ал Абади и държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде АП, като се позова на полицейски източници. 28 души бяха ранени при нападенията, извършени в шиитски квартал в източната част на града.

 

Кери и Абади обсъдиха съвместната борба срещу „Ислямска държава”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване