09/11/14 20:49
(http://www.klassa.bg/)

Ще позволи ли общината подлезът при Централна гара да стане арт средище

 "Ъндъргара" е проект за създаване на творчески център и развитие на пространството под Централна гара. Идеята е подлезът "Ротондата" да обедини театри, галерии, танцувални студия и всякакъв друг вид културни прояви в едно.

Това заяви за БГНЕС Мартина Стефанова от фондация "Дома арт фест", която се занимава с проектите "Дома арт фест" и дружество "Ъндъргара".

Предвижда се да има и голямо мултифункционално пространство, което да е с обща програма за целия град, социален център за култура и изкуство, който да подпомага хора в неравностойно положение, алтернативен образователен център, както и перформинг арт студия. Творци, които изработват ръчни артистични изделия, ще имат възможността да ги продават там.

Идеята за "Ъндъргара" стартира преди година и половина от организации, които търсят културни пространства. Благодарение на кандидатурата на София се зародиха и излязоха много културни организации, които показаха, че имат качество и ниво и искат да направят нещо, но нямат къде. Ротондата пред Централна гара е голям проблем, който не се решава от години, а е идеално място за създаване на арт общност. До момента 30 организации от най-различни сфери са се обединили около преобразяването на мръсния подлез. Ще се опитаме да решим един урбанистичен проблем, а именно да превърнем "най-голямата тоалетна на Балканите" в едно благоприятно туристическо пространство, заяви Стефанова.

Преди месец тя и други организации са се обърнали като партньори към Столична община (СО), тъй като пространството под гарата е общинско. Общината посрещнала идеята добре, тъй като Мартина и другите представители на организации са и връчили изцяло готов проект за развитие на пространството. Това, което се очаква от СО е да извърши базов ремонт и да увеличи охраната в Ротондата. След това организациите ще се грижат за пространството с техен ресурс. Зад нас не стоят партии, финансисти или големи интереси. Ние сме гражданска организация, която се регистрира миналата година, за да може да кандидатства по проекти и да сътвори нещо добро, обясни Стефанова.

Днес Столичният общински съвет трябваше да вземе решение за проекта за превръщане на Ротондата в арт център, но буквално няколко гласа не са достигнали, за да стане това факт. По време на 50-часовия дебат имаше политизиране. Макар че не се прие, оценявам резултата като позитивен, разказа Стефанова. Според нея, това означава, че сега организациите ще знаят на кое да наблегнат и кое в проекта притеснява общинските съветниците. Имаше доста въпроси защо трябва да се влага в културата. Най-големият довод против проекта бил как една независима култура може да се издържа. Сега ще подготвим подробен план на бизнес проекта и ще разпишем как може независимата култура да се издържа в цялото пространство, отговаря им Мартина. Аргументите за, пък били, че вече се е доказало, че има възраждащ се културен и арт сектор на най-различни независими организации, които са качествени и не са малко. С ясна и подобрена идея Марина отново ще присъства на следващото заседание на СОС на 9-ти октомври с надежда проектът и да не бъде захвърлен в кофата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване