09/12/14 17:51
(http://pik.bg)

ВИК - Шумен: "Енерго Про" ни дължи пари заради надвзети суми

ВИК - Шумен: "Енерго Про" ни дължи пари заради надвзети суми

Управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов обяви днес, че „Енерго Про" неправомерно е получило пари от дружеството. Става въпрос за надвзети суми във фактурите за месеците юни, юли и август. Дамянов е категоричен, че претенциите са дошли вследствие на това, че електроразпределителя не изпълнява задълженията си по договора за доставка на електроенергия от свободния пазар за средно и ниско напрежение.

По силата на контракта между двете дружества подписан през месец май, влязъл в сила на 1 юни, след процедура по Закона за обществените поръчки, „Енерго Про" трябва да доставя ток от свободния пазар, който е с по-ниска цена, на 86 обекта на ВиК-Шумен. Към момента обаче само 13 обекта се захранват по този начин, в следствие на което ВиК търпи загуби от около 51 000 лева месечно.

Отделно от това ВиК претендира и за платени суми към електроразпределителя, под формата на такси за мрежови компоненти от порядъка на 31 000 лева на месец. Дамянов обясни, че някои от електропроводите, по които се доставя ток към обекти на ВиК са собственост на дружеството, поради което то не би следвало да заплаща такса за използването им, а такава „Енерго Про" е получавало години на ред.

Заедно с начислените лихви общата претенция на ВиК за неправомерно платени пари към електроразпределителното дружество е в размер на 83 530 лева -месечно.

Само неправомерно платените такси за използване на мрежата през последните години са в размер на 1,8 млн. лева, заяви Дамянов. По думите му, в интерес на запазване на правата на дружеството и гражданите той е предложил ново споразумение за разплащане на задълженията, което обаче Енерго Про отхвърлили.

Управителят на ВиК-Шумен заяви, че на 9 септември дружеството е подало две жалби с претенциите си, едната към ДКЕВР, а другата към Комисията за защита на конкуренцията. Очаква, се в едноседмичен срок „Енерго Про" да даде отговор, съобразно който ние ще предприемем реципрочни действия" обясни Дамянов. Относно общата сума на просрочените задължения за електроенергия той заяви, че към момента ВиК дължи около 400 000 лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване