09/13/14 10:25
(http://pik.bg)

48 българи издирва Интерпол с червена бюлетина

48 българи издирва Интерпол с червена бюлетина

48 българи и 13 чужденци, които се издирват с червена бюлетина от Интерпол по искане на нашата прокуратура. Други 14 нашенци се търсят от други страни за извършени от тях престъпления. Те също са обявени със снимки и данни за тях на сайта на международната полицейска организация, пише "24 часа". 

Сред тях е и банкерът Цветан Василев, който бе публикуван със снимката си на 26 август. За разлика от "колегите си" по червена бюлетина неговото обявяване се случи за по-малко от месец след началото на издирването му заради повдигнатото обвинение в присвояване на пари от КТБ.

Други като наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки, един от лидерите на СИК Николай Маринов-Малкия Маргин или обвиненият в данъчни измами Иван Танев-Универсалния чакат по две-три години, докато лицата им се публикуват като издирвани в цял свят.

"Кога да се публикуват издирваните от Интерпол се решава от централата на организацията в Лион", лаконични са от МВР. Преди крайната мярка търсените да се появят с лицата си има други оперативни способи за издирването им и невинаги е удачно снимките им да се разпространяват в цял свят.

Така че издирваните от Интерпол българи реално са много повече. За много от тях широката публика дори не подозира, че са били издирвани, заловени от партньорските служби и върнати у нас за разследване или излежаване на присъди.

190 са държавите от всички континенти, които членуват в Интерпол към днешна дата. Това обаче не е единственият канал, по който могат да се обявяват престъпници за издирване. Не по-малко лица са търсени и с Европейска заповед за арест, шенгенската информационна система и други.

Интерпол обаче остава най-популярната международна организация, която издирва избягали от правосъдието и безследно изчезнали, но чрез каналите се обменя информация и за свидетели, за престъпни навици, за идентифициране на трупове. Точно затова са и различните бюлетини, с които се издирват хора от цял свят.

Най-популярната е червената бюлетина, с която официално България търси Цветан Василев и останалите 47 нашенци и 13 чужденци във връзка с извършени тежки престъпления. Всички те са с повдигнати обвинения, подсъдими са или са с влезли в сила присъди и трябва да лежат в затвора. Затова издирването им има за цел да бъдат задържани и екстрадирани от съда в съответната държава, и то ако имаме договор за правна помощ по наказателни дела.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване