09/13/14 09:52
(http://pik.bg)

Малка грешка спасила цяло село от страшно наводнение

Малка грешка спасила цяло село от страшно наводнение

Кметът на димитровградското село Странско Фильо Стоев се приготвил да ходи на лов във фаталния ден на наводнението. Той бил нагласил алармата си, но ... с час по-рано. Именно тази невинна "грешка" спасила жителите на повереното му село, каза той пред Би Ти Ви.

Вместо в 6.30 Фильо станал в 5.30, за да отиде на лов. Съпругата му го попитала къде ще ходи толкова рано, той погледнал часовника и едва тогава разбрал, че утрото е в зародиш. Не искал да се върне в топлата постеля, а решил да си направи кафе. Когато погледнал през прозореца, всяко желание за протяжна и спокойна утрин се изпарило - улицата била залята с вода. "Свалих камуфлажа и облякох мушамата", разказа Стоев.

"Първата ми работа беше да тръгна към големия язовир. Не мога да стигна до него, но се вижда бяла ивица. Връщам се в джипа, взимам бинокъла, обръщам се на ляво - цялото дере и то пълно с вода. Обадих се на Бедствия и аварии, на Пожарната, на Полицията, на енергоразпределителното дружество. Мислех - дали с камбана, дали със сирена да известя, но по-бързо щеше да къща по къща. Така тръгнах да казвам на хората. В този момент арендаторът ми се обади, че състоянието на язовира е лошо", разказа Фильо Стоев, който смята, че наводнението не е плод на човешка грешка, а на превалелите дъждове. "Според мен това е от дъждовете, не е от човешка грешка", заяви Стоев.

"Къща по къща и в последната къща - не можех да вляза. Успях да ги предупредя всички. Във въображението ми остана кои са болните и не могат да излязат. Три момчета - Краси, Койчо и Антон - почнаха да вадят с въжета пострадалите. С помощта на пожарната и трите момчета натовариха болните. В онзи момент не мислех къде да евакуирам хората. Обаждах се: "Взимайте документи и излизайте". Животните не са толкова важни. Хората ме слушаха", разказа Стоев.

"Тези, които не могат да излязат, ми бяха в ума. Всеки един би постъпил така, всеки трябва да помага на другите, казвам го като човек, не като кмет. Не може да говорим за герой, за мен е едно облекчение, че съм свършил това нещо. В момента хората са поуспокоени, благодарение на доброволци, на общинския кмет и на партийни организации успяхме да помогнем. За пръв път виждам обикновени партии да помагат", каза Стоев, изреждайки няколко конкретни политици и формации.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване