09/15/14 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Две жени стрелят по президента Форд

 Два опита за покушение на US президент само в рамките на седемнайсет дни. Такъв сценарий разиграва животът през септември 1975-а. Тогава 38-ият държавен глава на САЩ Джералд Форд е на мушката на две жени.

 

Първа спусъка дръпва 27-годишната Линет Фром - симпатизантка на серийния убиец Чарлз Менсън. Тя насочва колт 45-и калибър към корема на президента, докато той се здрависва с почитатели в Сакраменто, Калифорния. Натиска спусъка, но пистолетът засича и миг по-късно агент на тайните служби я обезврежда. Така 5 септември се оказва късметлийски ден за 38-ия президент на САЩ.

 

На 22 септември Форд за втори път

 

удря джакпота на спасението

 

По онова време той все още е в щата Калифорния. Градът обаче е Сан Франциско, а място на събитията – улицата пред шикозния хотел „Сейнт Френсис”. На отсрещния тротоар отново се е насъбрала тълпа, която чака излизането на президента. Сред зяпачите е и 45-годишната Сара Джейн Мур - майка на четири деца от пет брака.

 

Тя стиска в ръката си револвер 38-и калибър. Стреля, но в последния момент се намесва бившият морски пехотинец Оливър Сипъл. Той избива оръжието от ръката й, куршумът се отклонява и удря стената на 15 сантиметра над главата на Форд. След това рикошира и ранява леко таксиметров шофьор. При разследването става ясно, че

 

Сара Мур е информатор на ФБР

 

Била задържана ден по-рано за незаконно притежание на оръжие, но я освободили.

 

Няма данни за връзка между двата опита за убийство на Форд. Съдбата на атентаторките обаче се развива по един и същ начин – и двете са осъдени на доживотен затвор. Сара изкарва зад решетките 32 години, а Линет – 34. Освободени са след помилване. Президентът Форд не доживява да види атентаторките си на свобода – той умира на 93 години на 26 декември 2006-а. Година по-късно Сара Мур напуска затвора, а по-късно и Линет. В интервюта и двете се разкайват за деянието си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване