09/15/14 06:01
(http://www.klassa.bg/)

Домашното вино само с грозде по списък

 По няколко дни чакат за грозде от желания сорт мераклиите да си правят вино в домашни условия по градовете. Заради рекордно ниската реколта тази година хората се записват предварително в спецални списъци при лозарите. Въпреки дъждовното лято пазарът на грозде тръгна, макар че слабите добиви в лозята в Благоевградско са принудили местните да си пазаруват суровината от пазара в областния град.

 

Дъждовното лято направо преполови реколтата от грозде, разказа за “Монитор” производител на белия винен сорт “Мускат отонел”, който беше дошъл с камион на пазара в Благоевград чак от Карнобат. Предлагам го за 1,40 лв.,

 

само с 20 стотинки повече от миналата година

 

Друг производител на бяло грозде от мелнишкото село Хотово предлагаше “Болгар” с 10 ст. по-евтино. Дъждовете нанесоха най-големи поразии на червените винени сортове “Каберне”, “Мерло” и “Широка мелнишка”.

 

От началото на тази седмица обаче повечето сортове ще се предлагат по левче за килограм, съобщиха лозарите, които са на пазара в областния град. Те дори предлагат бонус за купувачите - ако си купят повече от 100 кила, гроздето се мели на място безплатно и се транспортира до дома на купувача в бидони на производителя, които после се връщат. Меленето до 100 кг грозде струва 5 стотинки/кг.

 

В Родопската яка гроздоберът на каберне и мерло също започна. Цената е от 60 ст. до левче. Това е само с 20 на сто повече от миналата година, въпреки че голяма част от реколтата е съсипана. В момента

 

захарните градуси на кабернето са 21 процента

 

Очаква се следващата седмица гроздето да натрупа 22 - 23% и да започнат активните продажби.

 

И през тази година румънски автобуси пристигат в стопанския двор на Брес­товица, за да пазаруват десертно грозде. На комшиите обаче също им се налага да чакат, за да могат да напълнят автомобилите си със сортовете за директна консумация. Нашата продукция вече няколко години се изкупува от румънци и се продава директно в Бу­­курещ, но тази година стоката съвсем не достига.

 

Десертните сортове се изкупуват от 1,20 до 1,40 лева

 

за килограм, а тържищата край Първенец и Ог­­ня­ново са пълни с гръцка гроздова реколта, която се търгува за 1,30-1,40 лева, разказа лозарят от Брес­товица Георги Билев, цитиран от agroplovdiv.bg. Ми­­на­лата година цената на десертните сортове беше между 1 и 1,20 лв./кг, а тази е с 15 - 20 процента отгоре. Гроздето е много малко количество, потвърдиха и от Института по лозарство в Плевен. По техни разчети реколтата е с 50 на сто по-слаба в сравнение с миналата година. Ако продължат дъждовете, голяма част от суровината ще се развали, което неминуемо ще се отрази и на качеството на виното.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване