09/15/14 22:14
(http://e-vestnik.bg/)

Европа наблюдава смаяна ще се разпадне ли Великобритания

Ройтерс

Международните партньори на Великобритания са втрещени, най-вече мълчаливо, от вероятността една от водещите западни сили да се разцепи и да се затвори в себе си, ако Шотландия гласува за независимост от Лондон тази седмица.

Мнозина се опасяват, че подобно отцепване би предвещавало излизането на Великобритания от ЕС, за което премиерът Дейвид Камерън обеща да проведе референдум през 2017 г., отслабвайки шестата по големина световна икономика и континенталните й партньори.

Някои се опасяват също, че това ще създаде прецедент, като засили сепаратистките настроения в Каталония и на други места в Европа. Борещите се за независимост от целия континент подчертаха това, като се стекоха в Единбург, за да подкрепят кампанията за независимост и да си извадят поука за собствените си борби.

Някои позираха за групова снимка с шотландския националистически лидер Алекс Салмънд, който в момента се бори да превърне стесняващите се резултати от проучванията на общественото мнение в победа на референдума на 18 септември.

Идеята не се посреща добре във водещите столици. Президентът на САЩ Барак Обама открито призова британците да останат заедно и в ЕС.

“Ние очевидно имаме дълбок интерес да гарантираме, че един от най-близките съюзници, които някога ще имаме, ще остане силен, стабилен, обединен и ефективен партньор”, заяви Обама по време на посещение в Европа през юни.

Министърът на военноморските сили на САЩ Рей Мейбъс подчерта, че шотландците са тези, които трябва да вземат това решение, но същевременно изтъкна миналата седмица значението на Шотландия в строежа на самолетоносачите на Великобритания и като база за ядрените й подводници.

“Не би било разумно американец да взема страна по този въпрос, но има някои проблеми, които ще изискват сериозна работа”, заяви той пред Ройтерс в сряда.

В частни разговори както американски, така и европейски официални представители казват, че са притеснени, че Великобритания, ампутирана от една трета от територията си и 8 процента от населението си, ще бъде по-интровертна и по-малко склонна да участва във военни коалиции в чужбина.

Докато Франция заявява, че е склонна да се присъедини към Обама във въздушните удари срещу екстремистите от “Ислямска държава” в Ирак, Камерън избягва да поеме ясен ангажимент. Миналата година той не успя да получи парламентарна подкрепа за присъединяване на страната към предложените от САЩ въздушни удари в Сирия. Това засили съпротивата срещу това предложение в Конгреса и в крайна сметка Обама бе принуден да изостави плана.

Европейските партньори се опитват да оказват мълчалива подкрепа на Камерън за Шотландия, подчертавайки колко искат да запазят Великобритания в ЕС, но в частни разговори са объркани от решението му да заложи всичко на два референдума с несигурен изход.

“Излизането на Шотландия от съюза (с Англия, Уелс и Северна Ирландия) със сигурност ще разгорещи дебата за скорошен референдум (за напускане на ЕС)”, казва Филип Мисфелдер, говорител за външната политика на консерваторите на канцлера Ангела Меркел в германския парламент.

Меркел даде да се разбере, че Берлин иска да запази Великобритания в ЕС и е склонен да удовлетвори някои от исканията на Лондон за промени, за да помогне на Камерън да спечели референдума за оставане или излизане от ЕС, който той обеща да произведе, ако бъде преизбран догодина.

Публично тя отказва да вземе страна по въпроса за Шотландия, казвайки: “Има честна кампания, която се води в момента. Така че нямам какво да критикувам. Освен това мисля, че британците не чакат съвети от германската канцлерка как да постъпят, камо ли шотландците”.

Но германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване