09/15/14 06:15
(http://www.klassa.bg/)

За рисковете на зелените работни места

 От няколко години всички институции на ЕС работят усърдно за балансиране, от една страна, на икономическия растеж, а от друга - опазване на околната среда. За решаването на тази нелека задача са концентрирани усилия и ресурси за намаляване на емисиите на парникови газове, за увеличаване на енергийната ефективност и за насърчаване на възобновяемата енергия, както и за намаляване на отпадъците.

 

Това доведе до появата на т. нар. зелени работни места. Какво всъщност представляват зелените работни места? Съществуват множество различни определения на този термин, но преди всичко това са работни места, които допринасят за опазване на околната среда или за възстановяване до първоначалното й състояние. Те могат да включват работни места, които

 

опазват екосистемите и биоразнообразието

 

или намаляват потреблението на енергия и суровини, отпадъците и замърсяването. 

 

Всички тези привлекателни последици от зелените работни места намериха отражение и в националното ни законодателство чрез регламентиране на стимули за създаването им. Насър­чителната мярка предвижда за всяко разкрито зелено работно място, на което е наето безработно лице с непрекъснато поддържана регистрация не по-малко от 6 месеца, насочено от поделение на Агенцията по заетостта, на работодателя да се предоставят парични суми за времето, през което лицето е било на работа, но за срок не повече от 12 месеца.

 

Но в последно време все по-настойчиво започна да се поставя въпросът за

 

влиянието на зелените работни места върху здравето

 

на хората, които ги заемат.

 

Обикновено ние свързваме думата „зелен“ с безопасност - но това, което е добро за околната среда, невинаги е добро за здравето и безопасността на работниците, които практикуват зелени професии. Вече има случаи, при които ново законодателство, нови материали и нови технологии, предназначени да защитават околната среда, водят до излагането на работниците на още по-голям риск. Намаляването на количеството отпадъци, които се изпращат на сметища, например е довело до по-голяма честота на злополуките и заболяванията сред работниците, чиято ра­­бота е свързана с тяхното преработване.

 

Новите технологии или работни процеси, свързани със зелени работни места, могат да доведат до нови опасности, които изискват нови комбинации от умения за справяне с тях: не може старите познания за безопасност на труда просто да се приложат за тях.  Нап­ри­мер

 

монтирането на соларен нагревател

 

за вода включва комбинация от умения на работник, който прави или ремонтира покриви, водопроводчик и електротехник.

 

Скоростта, с която се очаква да се развива зелената икономика, може да доведе до липса на умения и до това неопитни работници да участват в процеси, за които не са обучени, като по този начин ще изложат безопасността и здравето си на риск.

 

Заедно с това сме свидетели на поява на нови рискове. Например т.нар. зелени сгради имат потенциал за намаляване на потреблението на енергия с 80% или повече чрез интегриране на ефективни системи за отопление, охлаждане, осветление, вода; чрез използване на алтернативни енергийни източници (например пасивна слънчева енергия, вятър, биоенергия); чрез задържане енергия (ефективна изолация и дограма, топлинна маса); чрез масова употреба на рециклирани, повторно използвани, или нискоенергийни строителни материали. Цялата тази среда на зелените сгради обаче води до непознати досега въздействия върху здравето под влияние на въздуха, на температурата, на осветлението, на шума на зелените работните места.

 

Комбинацията и концентрацията

 

от новите материали, новите технологии и новия дизайн, свързани със зелените сгради, могат да доведат до ситуации с неочаквано вредно за здравето въздействие. Проблемът до­­пълнително се задълбочава от това, че голяма част от заетите със строителството, поддръжката и експлоатацията на зелените сгради не са запознати с тези нови рискове.

 

Изследванията на На­­ционалния център по обществено здраве и анализи сочат, че рисковете за живота и здравето на работещите в зелената икономика не са достатъчно проучени. Зелените работни места не са задължително безопасни работни места.

 

 За да бъдат зелените работни места устойчиви, трябва да се уверим, че те осигуряват безопасни, здравословни и достойни условия на труд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване