09/15/14 06:20
(http://www.klassa.bg/)

НАТО доставя оръжие на Украйна

 Украинският министър на отбраната Валери Гелетей заяви, че НАТО вече е започнала да доставя оръжие в страната. На пресконференция вчера той припомни, че в началото на септември заедно с президента Петро Порошенко е бил на срещата на върха на НАТО в Уелс и се е обърнал към алианса за помощ.

 

„Разговарях с министрите на отбраната на водещите страни в света, с онези, които могат да ни помогнат. И те ме чуха, при нас има процес на предаване на оръжие”, отбеляза Гелетей.

 

Министърът допълни, че

 

процесът е започнал

 

и „това е тъкмо пътят, по който трябва да се върви”.

 

Украинският външен министър Павел Климкин също заяви в събота, че се водят преговори със западни страни за доставка на оръжие.

 

По-рано президентът Петро Порошенко заяви, че Киев е постигнал споразумение със страни от НАТО за преки доставки на оръжие в Украйна. Негов високопоставен сътрудник уточни, че на срещата на НАТО в Уелс пет държави от НАТО – САЩ, Франция, Италия, Полша и Норвегия – са се съгласили да предоставят оръжия и военни съветници на Киев.

 

Вашингтон, Варшава, Осло и Рим отрекоха да е сключвано такова споразумение, а Париж отказа да коментира информация от неофициални източници.

 

Украйна може да обмисли възстановяването на статута си като ядрена държава, ако не получи подкрепа от Запада в настоящия въоръжен конфликт, заяви още Гелетей. „Ако днес не можем да защитим Украйна,

 

ако светът не ни помогне

 

ще бъдем принудени да се върнем към създаването на тези оръжия, които ще ни защитят от Русия”, добави Гелетей.

 

Все пак министърът посочи, че засега въпросът за производството на ядрени оръжия не е на дневен ред за Украйна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване