09/15/14 21:21
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Тодор Балкански: И полуграмотността нанася поражения

 Учителството в България остана една скромна професия,в която, за съжаление, върви прогресиращо застаряване, заедно с демодирани модели от социализма. Днешният ден е празник за учителите, но не бива да спестяваме горчивите изводи.

В тази професия трудно може да се появи новаторство. Наложително е образованието и на самите учители, защото голяма част от тях изостават от времето, от новите технологии, от сложността на информационния век, от динамиката на промените- независимо дали са за добро. Младите не искат да се занимават с педагогика, няма сериозни преференции за тях в този бранш. Къде са им намалените години за пенсия? И не само това. Учителят едва ли не се превърна чиновник, задължават го да работи " от-до", да изпълнява и задълженията на родителите, та дори и на полицията - като учи децата на правилата на движение по пътищата. Има много сфери в тази професия, където нещата са изключително объркани и в моя дълъг живот досега не съм срещнал министър на образованието, който да е експерт, образован, хуманист от традиционната европейска школа и родолюбец.

Когато едно образование като българското има своите доказани с десетилетия добри традиции и те са разрушени можем с увереност да твърдим,че неговата деградация е факт. Възстановяването трудно ще се случи заради критичната точка, до която стигна и трябва да го градим наново. Образованието е национален, не народностен приоритет . Поради тази причина трябва да спазваме конституцията, където е записано,че средното образование в държавните и общински училища е безплатно. Безспорен факт е също,че в тази точка основния закон на държавата се нарушава. Следва още един съществен въпрос- за правото на бедните хора на образование. Вече не е изключение българи с остри материални затруднения да спират децата си от училище. Не е ли това правило при ромските деца? Дефектът на нашето образование се измерва с неграмотността на бедните и на ромското население. Няма защо да си спестяваме тази истина ,особено днес, на първия учебен ден.

Неграмотността е в пряка връзка и с ширещата се престъпност у нас. И още един неудобен въпрос - как възпитаваме в ценностите на българщината нашите съграждани, които живеят под знака на полумесеца? Никакви резултати. И става все по-сложно и проблематично. Част от българите продължават да се наричат турци и да учат турски език, който никога не им е бил майчин.

Спомням си един истински случай, който звучи анекдотично. Учител, който се пише поет се представя в едно издание на наша поетеса за главен редактор на книгата - абсолютно смешно и комично. Тогава аз го попитах дали знае какво е казал Никола Боало за поезията. Той ми отвърна,че не познава кой е Никола Боало. Тогава аз предположих на глас,че той е завършил задочно и вероятно е пропуснал този час, в който е ставало дума за бащата на литературната теория, за автора на "Поетическото изкуство", формирал нормативната естетика на класицизма. Полуграмотността също нанася поражения.

Какво би измъкнало България от апатията и духовната мизерия? Това е вече политически въпрос. Когато простотията е в управленските структури, когато България стигна дотам, че излъчи по времето на ГЕРБ най-простоватото правителство между Камчатка и Лапландия, резултатите ще са такива. Не може един министър-председател да не знае книжовно как се изговарят глаголите от първо и второ спрежение – в публичните си изяви казва: говориме, правиме, четеме…Това са "приказките" на Бойко Борисов. Дори Тодор Живков говореше по-правилно от него. Може да прозвучи не в рамките на добрия тон, но тъй като такива културни аномалии са стигнали до предела си, без задръжки мога да кажа,че не искам моята държава с над 1300 годишна история да бъде управлявана от прости хора. Никола Боало е казал като за случая: между посредствени и най-лоши степени няма. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване