09/15/14 23:52
(http://www.dnevnik.bg/)

Три години "особен режим" - какво предлага Порошенко на Донбас


Президентът на Украйна Петро Порошенко предлага за срок от 3 години да се въведе "особен режим" на самоуправление на размирните Донецка и Луганска области. Украинската армия и отряди от доброволци или финансирани от украински олигарси, не успяват да установят контрол над тях или да прекъснат сухопътния коридор, през който сепаратистите се снабдяват с оръжие и техника.

Затова държавният глава предлага пакет от мерки, простиращи се от гарантиране употребата на руски език през заделяне на недосегаеми средства в националния бюджет само за тази част от страната до извънредни избори за местна власт още на 9 ноември 2014г.

Информацията разпространи в."Украинская правда", разполагащ с копие от проектозакона, който в понеделник са получили депутатите във Върховната Рада.

Според него временно се въвежда "особен режим на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области, към които принадлежат райони, градове, села, разположени към момента в зоната на действие на антитерористична операция".

Със закона държавата гарантира, че няма да бъдат съдебно подвеждани към наказателна и административна отговорност или наказвани "лицата, участници в събитията на територията на Донецка и Луганска области". Освен това се забранява "дискриминацията, преследването и привличането към отговорност на лица по повод събитията".

Държавата гарантира правото на използване на руския или който и да е друг език "в обществения и личния живот, изучаването и подкрепата за руския и който и да е друг език, тяхното свободно развитие и равноправие".

Проектът с решение на парламента в Киев да се проведат местни избори, на които избраните депутатите и изборните лица да получат мандат, който не може да се прекратява предсрочно.
Тези органи на местно самоуправление ще могат да участват в назначаването на местните прокуратура и съд.

Правителството в Киев може да подпише с тях споразумение за икономическо, обществено и културно развитие на двата района, като подкрепата за това идва от Украйна благодарение на специален икономически режим.

Той ще се състои в икономическа инвестиционна политика за възстановяване на предприятия, инфраструктура и жилища и преориентиране на индустриалния потенциал на района. За целта в годишния бюджет на страната ще се определят средства, които ще бъдат защитени, т.е. размерът им остава непокътнат, независимо от евентуално съкращаване на разходната част.

Предвиждат се още споразумения за трансгранично сътрудничество с Русия с цел поддържане на връзката с руските райони от другата страна на границата.

На територията, където в момента едва се спазва прекратяването на огъня, от местните власти ще се създадат доброволчески милиции от местни жители, чиято дейност ще се координира от ръководителя на местната администрация.

Порошенко предлага още и почти пълна амнистия за наказателни и административни престъпления на тази територия от 22 февруари насам, когато се разпадна режимът на президента Виктор Янукович.

От отговорност ще бъдат освободени участниците във въоръжени отряди, членове на самообявилите си органи на Донецка и Луганска области, както и хора, противодействали на "антитерористичната операция".

"Опълченците" се освобождават от отговорност при условие, че в момента на встъпване на закона (ако той бъде приет от депутатите) те не държат заложници, доброволно са предали оръжието и експлозивите си, не заемат административни и други сгради, не блокират органите на държавната власт.

Амнистията засяга и вече започнали производства и опрощаване на наложени административни санкции и глоби.

Тя обаче няма да действа за извършителите на особено тежки престъпление, включително свързаните със свалянето на малайзийския самолет и тези, които са пречили на разследването за трагедията.

Украинският политик Виктор Медведчук, който се опитва да посредничи, но и е обвиняван от властите в Киев, че още от 2012г. е подпомагал създаването на отряди на сепаратисти, предложи в понеделник дори да се промени името на Донецка и Луганска области и те да станат нови териториални единици.
Това не е идея за временно решение, а за поправка на Конституцията, с която се определят Донецки и Лугански край в състава на Украйна.

Практически, това е инициатива за федерализиране, защото според Медведчук те ще имат не просто право на самоуправление, но и негова цел ще бъде "осигуряване на икономическата самостоятелност, националните потребности, решаването на въпроси в сферат ана образованието, езика и културата".
Всяки от тези единици ще има свой парламент и правителство, а президентът в Киев само ще назначава свой представител без реална власт.

Седмицата започва със силна активност в търсенето на компромисно решение на конфликта. Във вторник част от заседанието на парламента в Киев ще бъде при закрити врати и на него може да се обсъжда особен статут на двете области в Източна Украйна.

Президентите Владимир Путин и Ангела Меркел разговаряха по телефона, а малко преди това в Париж се състоя тристранна среща Германия-Франция-Русия на ниво външни министри, посветена на Украйна. Любопитното е, че Франк-Валтер Щайнмайер, Лоран Фабиус и Сергей Лавров не са поканили на разговорите си представители на Украйна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване