09/15/14 05:59
(http://www.klassa.bg/)

Тръгна надпреварата за €11,9 млрд. за проекти в транспорта

 Тръгна надпреварата за €11,9 млрд. за проекти в транспорта, като приоритетни са тези в железопътния и водния сектор. До 10 на сто от финансирането страните могат да отделят и за пътни проекти. Страните - членки на ЕС, вече могат да подават своите проекти за подобряване  на транспортните връзки в Европа. Крайният срок изтича на 26 февруари 2015 г.

 

Това е най-голямата сума, отпускана наведнъж за изграждане на транспортна инфраструктура. Финансирането ще бъде насочено към 9-те нови транспортни коридора. В рамките на новия Механизъм за свързване на Европа финансирането от ЕС в областта на транспорта се увеличи три пъти до 26 млрд. евро за периода 2014 - 2020 г. в сравнение с 8 млрд. евро за 2007 - 2013 г.

 

Новата основна мрежа, която трябва да бъде изградена до 2030 г., ще свързва 94 главни европейски пристанища с железопътни и пътни връзки, 38 ключови летища с железопътни връзки към големите градове, 15 000 км железопътни линии, модернизирани за висока скорост, и 35 трансгранични проекта, насочени към намаляване на пречките.

 

България разчита да получи над 400 млн. евро по линия на специалния механизъм за финансиране на транспортна инфраструктура, припомня investor.bg. Със сигурност с пари по програмата ще се финансират ремонтите на жп линиите Драгоман – София – Елин Пелин и Видин – Медковец. Линията Драгоман – Елин Пелин ще е и първият проект, който ще подадем за финансиране по този механизъм. Алтернативно трасе е жп линията Русе-Варна.

 

Страната ни се надяваше да успее да изгради и част от магистралата от София до Калотина (в участъка от Калотина до Драгоман) с пари от специалния механизъм. Другата отсечка (Драгоман-София) най-вероятно ще бъде включена в програмата “Транзитни пътища VI”.

 

Корабоплаването по Дунав, новата газова връзка с Гърция и тази със Сърбия, разширяването на газохранилището в Чирен и други проекти също ще разчитат на пари по специалния механизъм.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване