09/15/14 22:05
(http://www.klassa.bg/)

Човекът на бъдещето ще мисли за култура

 Човечеството претърпява огромна еволюционна промяна, която може да се сравни с прехода от полумаймуни към маймуни, от маймуни към човекоподобни маймуни или от човекоподобни – към хора, констатира научният сътрудник на Глобъл Брейн институт Кайдъл Ласт пред „Бизнес Инсайдър”.

 

Според Ласт благодарение на техническите достижения, които ще повлияят на естествения подбор, към 2050 г. продължителността на живота ще се увеличи до 120 години. Освен това хората ще отлагат раждането на деца за по-късен период и ще произвеждат

 

по-малко потомство

 

В резултат на това ще се появи нов тип хора, които ще бъдат ориентирани повече към културата, отколкото към обичайните за нас аспекти на съществуването.

 

Според една от теориите естественият подбор предопределя продължителността на живота на всяко живо същество и времето на ключовите събития в живота му, за да бъде потомството максимално успешно. По думите на Ласт, живите същества трябва да избират: или да раждат максимално голямо потомство, или да отглежда потомството така, че то да бъде максимално успешно.

 

Човешкия мозък ще се увеличи, органите ще имат нужда от

 

повече енергия

 

и време

 

за да достигнат пълния си потенциал. Колкото по-голям става мозъкът, толкова повече време трябва и за грижи за потомството. Половото съзряване ще идва по-късно, а хората ще се възпроизвеждат по-малко и половите им органи ще намалеят като размер. В историята на приматите е имало три мащабни крачки в посока на продължителността на живота и по-късни периоди на размножаване:  преходът от полумаймуни към маймуни, от маймуни към човекоподобни маймуни или от човекоподобни – към хора. Историята на човечеството продължава тази тенденция, смята Ласт.

 

Ако предишните еволюционни промени са били продиктувани от

 

физическите потребности

 

то движещата сила на следваща промяна, която е станала по-интензивна в резултат на индустриалната революция, ще станат културните и техническите иновации. Някои от прогнозираните промени са вече в ход. Например увеличаването на средната продължителност на живота. Както и средната възраст, на която жените в Европа раждат първото си дете – тя вече е 29 години.

 

Механизмите на биологично размножаване са се променили по радикален начин: има екстракорпорално оплождане и замразяване на яйцеклетки, широко се практикува осиновяването.

 

„В днешно време, а още повече в бъдещето, успехът в живота на отделния човек или колектива от индивиди

 

ще зависи от техните знания

 

и икономическо благополучие. Предаването на нови и важни идеи на следващото поколение включва в себе си процеса на „културно възпроизвеждане”, който пренасочва време и енергия за културна дейност за сметка на биологичното възпроизвеждане”, теоретизира Ласт.

 

В много страни по света вече е очевидно, че детеродната възраст се е изместила и има много по-малко деца на глава от населението. А появата на изкуствен интелект ще премахне необходимостта от неквалифицирана работна ръка и хората ще имат шанса да се пробват на попрището на културата като призвание, смята специалистът. В много от случаите биологичното възпроизвеждане става дори „прекалено скъпо”, защото е по-сложно човек да се адаптира към техническите достижения.

 

„Когато станете на 80 или 100 години, вие няма да живеете така, както са живяли вашите баби и дядовци”, прави титаничният извод след цялата теоретична ръченица Ласт.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване