09/15/14 17:45
(http://pik.bg)

Шефката на Зоокъта във Варна: Не можем да се справим с нутриите (снимка)

Шефката на Зоокъта във Варна: Не можем да се справим с нутриите (снимка)

 Шефът на варненския зоопарак Иванка Стоянов не бе изненадана от сигнала зи живеещите зад Гюрлата до НБАЛ "Света Марина" две нутрии.

„Знаем за тях, получавали сме редовно сигнали и сме информирани. Хора от Районната инспекция на околната среда са отишли да ги търсят, но не са ги открили. Сигурно някой ги отглежда, но и те не стоят на едно място, защото като всяко животно обичат свободата си“, заяви за petel.bg г-жа Стоянова. Тя уточни, че нутриите не нападат хора, но зъбите им са остри и опасни. 

„В зоологическата градина ние гледама нутрии, които живеят заедно с птиците ангъчи. Никога не са създавали проблем на нашите служители, когато ги хранят и им носят вода. Все пак всяко животно става агресивно, когато е предизвикано, но инциденти не сме имали.   Нашите животни обаче са родени тук и навиците им са други, а не като онези, които са дошли от някъде и се приспособяват към новата среда“, допълни г-жа Стоянова. 
Последната уточни, че Законът не й позволява да прибере въпросните две нутрии в зоологическата градина: „Те не са защитен вид и нямат доказан произход, може да имат паразити, болести и т.н.“
За нутриите се знае, че се хранят с риба и плодове. Основно живеят във вода, а в САЩ са известни като водни плъхове и специалисти ги следят под лупа, тъй като бързо се размножават.


„У нас всеки може да гледа нутрии, но ако го е направил повече от една седмица и са значителен брой, трябва да вземе лиценз за зоопарк. Изключение са зоомагазините и цирковете. Във всеки Закон обаче има вратичка и някои точки се тълкуват по различен начин“, завърши г-жа Стоянова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване