09/16/14 11:35
(http://pik.bg)

Болестта "син език" покоси 105 животни във Варненско

Болестта "син език" покоси 105 животни във Варненско

До този момент от болестта "син език" във Варненска област са умрели 105 овце, каза д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ - Варна. Броят на огнищата на „син език” във Варненско остават 14.

Животновъдните обекти с отпаднали животни, вследствие на заболяването “син език” са в 9 населени места - община Дългопол – в село Медовец са 4 огнищата, с. Лопушна 3 огнища, с. Сава огнището е 1. За община Аксаково е регистрирано едно огнище в село Долище и в село Доброглед 1 огнище. В община Долни Чифлик има 1 огнище – в с. Гроздьово. За община Провадия – в с. Черковна има 1 огнище и в с. Староселец също 1 огнище. В община Ветрино има едно огнище, което е в животновъден обект в село Невша. Извършват се всички възможни мерки за ограничаване разпространението на заразата, увери д-р Денев. Вземат се кръвни проби при всяко едно съмнение. Извършена е дезинсекция на всички места, попаднали в съмнителните зони още в самото начало на заразата. Обработени са целите населени места и всеки животновъден обект, в който се отглеждат преживни животни. Д-р Денев припомни, че заболяването е трансмисивно и заразата се пренася единствено чрез комарите. Болно животно, не може да зарази друго здраво животно. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване