09/16/14 05:48
(http://www.klassa.bg/)

Гърция няма да иска трети заем

 На Гърция не й трябва нов заем и няма да иска нов спасителен план от кредиторите на ЕС и МВФ, заяви вчера гръцкият премиер Андонис Самарас.

 

До този момент Гърция е получила два международни заема на обща стойност 240 милиарда евро, за да избегне банкрут. В замяна на това страната трябваше да въведе драстични мерки за икономии, които се отразиха тежко на нейните граждани. “Вторият кредит ще изтече в края на декември и от началото на идната година Гърция ще може да покрие не само своите дългове, но и лихвите по дълга”, заяви Самарас в интервю за вестник “Прото тема”, цитирано от БГНЕС. Той допълни, че след отпускането на втория пакет финансова помощ Гърция вече няма да се нуждае от нови заеми.

 

Кредиторите все още са загрижени от големия държавен дълг, който от 127% от БВП през 2009 г. нарасна до около 176% от БВП в края на 2013 г., което се равнява на 318 милиарда евро. Някои експерти смятат, че правителството все още не може да отговори на финансовите потребности и ще бъде принудено да поиска нов международен заем.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване