09/16/14 05:49
(http://www.klassa.bg/)

Ердоган тръгва из Европа

 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира чести посещения в европейските столици след откриването на новата парламентарна година в Турция на 1 октомври с цел активизиране на процеса на присъединяване на Анкара към ЕС, пише в.”Хюриет дейли нюз”. Ердоган е съобщил това на среща с главни редактори на вестници, близки до правителството. На срещата президентът е откроил пет области, представляващи приоритетна грижа за него в настоящия момент: изработването на нова конституция, процесът на мирно решаване на кюрдския проблем, борбата срещу джихадистката групировка “Ислямска държава”, процеса на евроинтеграция на Турция и външната политика и борбата срещу “паралелната държава” (последователите на движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, които според управляващите са внедрени в държавни структури като полиция и съдебна система в рамките на заговор срещу правителството).

 

Ердоган е уточнил, че след 1 октомври ще предприеме европейска обиколка, която ще започне с визита в балтийските държави, след което ще посети и други европейски столици.

 

Турция иска да се възползва от италианското председателство на ЕС, приключващо в края на годината, имайки предвид подкрепата на Италия за кандидатурата на Анкара за членство в ЕС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване