09/16/14 20:40
(http://www.klassa.bg/)

Иззеха важни доказателства по делото за влаковата катастрофа край Калояновец

 Националното следствие иззе важни веществени доказателства по делото за влаковата катастрофа край Калояновец, при която загина единият машинист, а 13 души бяха ранени, съобщи Нова ТВ.

Това се случва след разследване на телевизията, което показа, че основно доказателство – скоростомерната лента, може би е било фалшифицирано. Журналистическото разследване показа разминаване между края на лентата, иззета по делото, и началото на парчето лента, останало в локомотива.

Едва сега скоростомерът и устройството за управление на спирачката са иззети от следователите. Тепърва ще се проверява дали някой се опитва да внуши, че влакът е навлязъл със 100 км/ч в района на стрелките заради грешка на машинистите или ремонтираният за 35 млн. лв. железен път не е издържал, коментира Нова ТВ.

Журналистите откриват и друг проблем – по жп участъка край гара Калояновец е трябвало да има система за локомотивна сигнализация, която се задейства при опасност от катастрофа и да спира влака. Парите за нея са по европейска програма, но тя не работи, твърдят дългогодишни машинисти.

Там, където се изграждат пътища, системата не работи, защото минава в режим „без информация”. Това означава, че ако тази система работеше, както по линията, така и в локомотива, не би трябвало да има катастрофа, защото системата би трябвало да предотврати тази гробница, която е в момента там, обяснява машинистът Юлиян Найденчовски.

Директорът на железопътната инфраструктура Милчо Ламбрев отрича да има проблем в работата на сигнализацията по случая „Калояновец“.

От документи на БДЖ обаче се вижда, че дългогодишни машинисти са минали на обучение за работа с тази сигнализация едва след инцидента. От въвеждането на системата досега те са карали влакове без да разчитат на нея.

От министерството на транспорта отказват да коментират фактите, изнесени в предаването „Разследване” на Нова ТВ с мотива да не се пречи на разследването на причините за катастрофата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване