09/16/14 20:31
(http://www.klassa.bg/)

Недопускане на деца-бежанци да започнат учебни занятия в училището в с. Калище, община Ковачевци

 ДО:

РУМЯНА КОЛАРОВА

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО

И НАУКАТА

 

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

СОТИР ЦАЦАРОВ

 

КОПИЕ ДО:

КМЕТА И ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

НА ОБЩИНА КОВАЧЕВЦИ

 

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА

НА ДЕТЕТО

 

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА

БЕЖАНЦИТЕ

 

РИО НА МОН В ПЕРНИК

 

ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА

БЪЛГАРИЯ

 

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ     ДИСКРИМИНАЦИЯ

 

Относно: Недопускане на деца-бежанци да започнат учебни занятия в училището в с. Калище, община Ковачевци

 

 

Уважаема госпожо Коларова,

Уважаеми господин Главен прокурор,

Национална мрежа за децата (НМД), която обединява 124 неправителствени организации, работещи със и за деца и семейства в цялата страна настоява отговорните институции и държавните служители да понесат конкретна административна отговорност по случая с децата бежанци в с. Калище, община Ковачевци.   

Почти една година ние алармираме и настояваме да се предприемат конкретни мерки за децата-бежанци и отговорните институции продължават да имитират дейност, която не води до ефективни действия за интеграция на децата-бежанци. 

Изразяваме своето безпокойство от реакцията на обществена нетърпимост и реч на омраза към децата-бежанци в училищна възраст и техните семейства в с. Ковачевци, община Перник. Заставаме в подкрепа на децата-бежанци в правото им на достъп до образование, правото им на закрила и интеграция на тях и техните семейства. Категорично се противопоставяме на всякакви практики на манипулиране на децата и настройването им към децата-бежанци, което е в разрез на всякакви морални и етични норми за работа с деца.

Този конкретен случай трябва да бъде урок за държавните институции, когато бъдат предприемани действия за интеграция трябва да има сериозна и задълбочена работа с местната общност и институциите на местно ниво.  Не е възможно образователната интеграция да се извършва ден преди започване на учебния процес.  Имайки предвид горепосоченото настояваме Главна прокуратура и Държавната агенция за защита от дискриминация да се самосезират по случая и да предприемат необходимите действия спрямо лицата и държавните органите, допускащи дискриминация към децата бежанци и техните родители.

Приветстваме решението на Държавна агенция на бежанците (ДАБ) да осигури възможност децата-бежанци от интеграционния център в с. Ковачевци да посещават училище в София, като ги премести в центъра за настаняване в кв. Враждебна. Вярваме обаче, че превенцията е много по-ефективна от интервенцията и реакцията при криза можеше да бъде спестена, ако ДАБ и Общината в с. Ковачевци бяха взели навременни мерки за информиране на хората с цел промяна на нагласите им към бежанците. Считаме, че декларацията на общинските съветници в с. Ковачевци с искане за закриване до 30 октомври т.г. на Националния детски екологичен комплекс, където са настанени семействата-бежанци, е пряк резултат от липсата на директна работа в общността за промяна на нагласите в обществото към мигрантите и за приемане на мултикултурните и етнически различия. Настояваме Общинският съвет в Ковачевци преразгледат позицията си и да информира жителите на общината за потенциалните плюсове за общността от съжителството с бежанци.

Случващото се в с. Ковачевци е тъжно повторение на изгонването на трите семейства, получили статут за постоянно пребиваване в с. Розово, общ. Казанлък от преди няколко месеца. Тези симптоматични случаи показват назрялата нужда от директна работа с общностите за промяна на нагласите към бежанците, ръководена от държавата, но с широкото участие на неправителствения сектор, доброволци и медии.

Настояваме също за незабавни съвместни действия по изготвяне на Национален координационен механизъм за работа с децата-бежанци. Вярваме, че този механизъм следва да регулира не само процесите по интеграция и закрила на непридружените деца-бежанци, но и на всички деца-бежанци до 18г. възраст и техните семейства.

Национална мрежа за децата като гражданска организация със значително обществено и медийно влияние заявява своята готовност за сътрудничество при изготвянето и консултирането на необходимите документи и действия и оставаме на разположение за сътрудничество като предвидим и коректен партньор.

                С уважение:

  Георги Богданов

Изпълнителен директор

Национална мрежа за децата 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване