09/16/14 23:38
(http://www.klassa.bg/)

Петролът на двугодишно дъно

 Котировките на петрола са на най-ниското си равнище от две години, златото и среброто отчитат минимални стойности от началото на 2014 г., захарта бележи невиждано поевтиняване от 2009 г., се казва в анализ на АФП.

 

Спадът на суровините е стимулиран от перспективата за затягане на паричната политика на САЩ, която силно укрепи долара спрямо другите големи валути, достигайки максимални стойности от 14 месеца спрямо еврото и шест години спрямо йената.

 

„Силата на долара вреди на котировките на суровините, които почти изцяло се търгуват в щатски пари,

 

правейки ги по-скъпи за инвеститорите

 

разполагащи с други валути. Този ефект на долара засяга особено силно скъпоценните метали, чиито котировки биха могли да спаднат още малко, ако  паричната политика на САЩ стане по-твърда”, смята Ник Браун, главен експерт в Natixis.

 

„Икономиката на Китай, основният локомотив на пазара на суровините от началото на новото хилядолетие, също проявява признаци на забавяне, което намалява търсенето им и сваля цените”, посочва Оле Хансен, икономист от Saxo Bank.

 

Според експертите като производител и потребител на над 40% от основните метали и важен източник на нарастването на търсенето на петрол и други енергийни носители, Китай е определящ фактор за цените им на световните пазари.

 

На петролния пазар освен по-слабото търсене в най-голямата комунистическа държава и Европа стана и нещо друго - световното предлагане се увеличи по-бързо от очакваното,

 

подсилено от завръщането на либийското черно злато

 

подчертава Браун от Natixis.

 

В Либия производството нарасна от под 200 000 барела дневно до над 800 000 барела само за няколко седмици и в скоро време би могло да превиши 1 милиона барела въпреки анархията, която цари там. Натиск върху нефтените цени оказва и силното увеличение на американското производство на суров петрол, предвидено да достигне 9,5 млн. барела дневно през 2015 г., което би било максимум от 1970 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване