09/16/14 08:02
(http://pik.bg)

Румяна Коларова: Острата реакция срещу децата на чужденците в Ковачевци ме изненада

Румяна Коларова: Острата реакция срещу децата на чужденците в Ковачевци ме изненада

"Най-лесната интеграция на чужденци е чрез децата и то в малки населени места. Затова острата реакция на родителите в пернишкото село Ковачевци ме изненада", каза по Би Ти Ви служебният образователен министър Румяна Коларова. Думите й са по повод скандала, който вдигнаха родителите на първокласници срещу това децата на местните бежанци да учат в училището.

"Много рано се знаеше, че в Ковачевци тлее конфликт. Опитвахме да оправим нещата. Друг е въпросът, че някак не сме толерантни. Затова чужденците, когато получат статут на бежанци, напускат България. Именно заради нетолерантносттта. В Германия Ангела Меркел казва, че държавен проблем е да се приемат чужденците. Навремето арменските бежанци у нас са били посрещнати исключително толерантно", поясни Коларова.

"Има деца в България, които тръгват в първи път без да са виждали книга. И в училище изпитват огромен стрес от учебника. На деца, на които не се чете от шестмесечна възраст, е почти невъзможно да достигнат грамотност", обясни Коларова стратегията за грамотността на учениците. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване