09/16/14 20:43
(http://www.klassa.bg/)

Хвърлиха украински депутат в боклуджийски контейнер

 Тълпа протестиращи в подкрепа на лустрацията в Украйна хванаха депутата Витали Журавски и го хвърли в боклуджийски контейнер до сградата на парламента.

Няколко души натискали главата му, за да не може той да се измъкне, докато тълпата скандирала "Слава на Украйна" 
Инцидентът станал по време на митинг пред парламента, организиран от националистическите партии "Воля" и "Свобода", както и от екстремистката формация "Десния сектор". Митингът е настоял да се приеме закон за лустрацията. 
На пресконференция Витали Журавски заяви, че инцидентът е поръчка на политическите му конкуренти от предсрочните избори през октомври. Той е мажоритарен кандидат от една областите на Украйна. "Не съм се оплакал няма да се оплача в милицията. Тъжно ми е, че това се случи", каза потърпевшият на пресконференция. 
В същото време лидерът на "Воля" Егор Соболев и художникът Сергей Поярков, който бе сред най-активните участници в Майдана, публично се извиниха на депутата по време на пресконференция. Според тях участниците в митинга нямали отношение към инцидента с депутата. 
В сегашния парламент Витали Журавски бе избран с мажоритарен вот от Партията на регионите, но след смяната на властна напусна парламентарната й фракция и стана зам-председател на депутатската група "Икономическо развитие". 
Лустрацията е едно от основните искания на Майдана, чиито активисти формулираха критериите за подбора на "правителството на народното доверие" – членовете му не трябва да са от 100-те най-богати украинци, да не са били служители в администрацията на сваления президент Виктор Янукович, да не са били замесени в нарушаване на човешките права и в корупционна дейност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване