09/16/14 20:35
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Гунев остава в БНБ

 Софийски градски съд (СГС) отказа да отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

По-рано днес прокуратурата поиска Гунев да бъде отстранен, за да не повлияе върху свидетели.

Гунев, който е и ръководител на управление „Банков надзор“ на БНБ е разследван за престъпление по служба от 16 юни 2014 г. като му беше взета мярка за неотклонение „подписка“. От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен в бездействие по служба – за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността ѝ.

Според съдебния състав по делото обаче

няма никакви данни, че има опасност Гунев да повлияе на свидетели.

Нито един свидетел не е намекнал за подобно нещо в показанията си, а подуправителят на БНБ е с чисто съдебно минало и не е осъждан, отбеляза съдът.

Самият Гунев заяви пред съда, че не е правил опити да влияе на свидетели, няма как да влияе, няма и намерение да го прави. Вероятно отстраняването ми сега по-лесно ще подпомогне отстраняването в бъдеще, предположи той пред съда. Извън залата обаче не поиска да коментира какво и кой иска да го отстрани, както и на кого пречи като посочи, че това е само едно мнение. Все пак Гунев посочи, че е доволен от решението на съда.

След като гръмна скандалът на 18 юни, от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия.

Отпускът му обаче изтече

и затова от прокуратурата са поискали днес да бъде временно отстранен от длъжност.

Защитата на Гунев посочи и че обвинението, което му е повдигнато, обхваща период, в който той не е бил подуправител на БНБ.

Решението не е окончателно и може да се протестира от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване