09/18/14 13:27
(http://pik.bg)

"България без цензура" вкарва със закон български фирми в обществените поръчки

"България без цензура" вкарва със закон български фирми в обществените поръчки

"България без цензура" ще защити със закон българските производители. Партията ще внесе в следващото Народно събрание законопроект за забрана на фирми извън ЕС да участват в обществени поръчки и търгове, които се реализират в български и европейски пари. Това обяви лидерът на формацията и кандидат за министър-председател Николай Бареков  на съвместна пресконференция със Съюз "Произведено в България".

Забраната ще засегне и турските фирми, които печелят повечето от обществените поръчки у нас. "Българските магистрали, с които Борисов толкова се хвали, се строят от турски фирми. Откъде накъде, с европейски пари ще се създават работни места на турски граждани, които не са членове на ЕС. Това е поръчка, която е в рамките на ЕС. Това са наши пари, нека да ги харчим за работни места у нас", обясни идеята на закона Бареков.

ББЦ ще търси национално съгласие по няколко изключително важни за държавата приоритети - подкрепа на родното производство и защита на конкуренцията, съобщи лидерът на партията. Крайно време е политиците и бизнесът да заговорим и действаме по посока съгласие. Ние сме различни, всеки има своите виждания, но има теми, по които националното съгласие е абсолютно задължително, категоричен е той.

"Следващото управление трябва да окаже пълна подкрепа за българското производство. Това е залегнало и в програмата на ББЦ", посочи Бареков. "Производството е първият ни приоритет. Само то може да гарантира нови работни места и икономически растеж. У нас имаме земеделие и туризъм, трябва да ги развием", каза лидерът на ББЦ. Той посочи като втори приоритет Законът за защита на конкуренция. Той беше приет от предишното Народно събрание, но върнат от президента Плевнелиев с нескопосани мотиви. Бареков гарантира, че "България без цензура" ще внесе отново законопроекта за гласуване в пленарна зала. "Обръщаме се към ГЕРБ, към БСП и ДПС – нека заедно приемем този закон. Той ще гарантира на българските производители, че ще оцелеят в тежката битка, която водят под натиска на веригите. Този текст е особено наложителен сега, когато се налагат санкции, заради Украйна. От една страна, ЕП и ЕК налагат санкции на Русия, а от друга Москва налага санкции на нас. Търговските вериги няма да пострадат, големият винаги оцелява – те изнасят от Русия и Украйна евтините салами, внасят ги и ги продават на още по-евтини цени, а нашите производители се принудиха да предлагат продукцията си в Сърбия и Турция на безценица и от там да се препродава на Русия", мотивира се Бареков.

Зам.-председателят на ББЦ Рада Коджабашева изтъкна, че в нея са залегнали мерки за създаване на условия за българските фирми да печелят държавни поръчки. Има и такива за стимулиране на икономически бум в България. Сред останалите приоритети, които от ББЦ са си поставили в следващото управление са намаляване на публичните харчове чрез реформи в администрацията, реформи в сферата на здравеопазването и образованието. От партията стоят твърдо и зад идеята за въвеждане на образователен ценз, както и за приемането на закона „Чисти ръце“, който беше вкаран още в 42-то Народно събрание, но партиите, които тогава участваха в него, не се осмелиха да го приемат.

Съюз "Произведено в България" започва поредица от срещи с всички партии, обясни Лукан Луканов, председател на УС на Съюза. Той каза, че от там имат два основни въпроса – първият е да се постигне консенсус между всички за подкрепа на местното производство, а втория – да се приеме законът за конкуренцията. "Искаме всички да кажат, че ако България спре да произвежда, няма решение на въпросите с безработицата и ниските доходи. Вярвам, че това ще бъде прието като идея, както бе одобрена и от г-н Бареков", обясни Луканов.  По думите му, изборите са най-подходящото време да се изработи този консенсус, защото след тях ще се види кой как изпълнява своите ангажименти. Вторият въпрос бе, който е поставен от съюза е бил  – за нелоялните практики и законът за лобизма. Ако се изрази привързаност за подкрепа на местното производство, тогава.

Това, което можем със сигурност да направим в следващия парламент, освен Законът "Чисти ръце" е да внесем и проекта за публичност на лобизма. Това каза почетния председател на "Гергьовден" Любен Дилов-син. "Този закон има пряко отношение към дискутираните теми, особено тази за конкуренцията. Законът за лобизма ясно би осветил всеки интереси. Особено когато големите вериги непублично лобират за своите интереси, това хората ще го знаят, а не просто ще се догаждат", обобщи Дилов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване