09/18/14 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

И на Швейцария лекарствата й се видяха скъпи

Ройтерс

Илюстрация: Хелт туризм

Би могло да се очаква, че Швейцария, където се намират двете най-големи фармацевтични компании в света, ще направи живота им лек. Roche и Novartis обаче не са имунизирани на домашния си пазар срещу общоевропейското понижаване на цените.

Правителствата и здравните власти по света се питат дали получават най-доброто за парите, които дават, на фона на усилията да намерят средства в бюджетите си за грижите за едно още по-възрастно и по-болно население. Исканията им за намаляване на цените на лекарствата е все по-голямо предизвикателство за производителите на лекарства.

Споровете на Швейцария с най-големите й фармацевтични компании рискуват да отблъснат някои от нейните най-големи износители и работодатели. Roche и Novartis са най-големите в света производители на лекарства по пазарна капитализация, а швейцарската фармацевтична индустрия представлява 6 % от брутния вътрешен продукт на страната. Тя осигурява 40 000 работни места, като продажбите й в чужбина са на стойност над 66 милиарда швейцарски франка (70,5 милиарда долара) през 2013 година.

Производителите на лекарства са на мнение, че трябва да налагат по-високи цени за успешните лекарства, за да си покрият разходите по разработването им, включително за тези, които не са стигнали до пазара. Плащащите за лекарствата обаче сега искат повече срещу парите си - повече иновации и ефективност - преди да платят сметката. Швейцарските разходи за лекарства на глава от населението вече са значително по-ниски, отколкото в другите страни: възлизат на 562 долара, което е почти половината от 1010 долара в САЩ и по-малко, отколкото в други европейски страни като Белгия, Германия, Ирландия, Франция и Гърция, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Това отразява отчасти мерките, взети от правителството, да се намали цената на защитените с патенти лекарства през последните години. Здравната система на Швейцария е приватизирана, така че потребителите трябва да плащат за услугите от собствения си джоб и да предявяват искове за застрахователно покритие. Правителството обаче желае да спре възхода на цените.

Само че лекарствата струват средно с 5% повече в Швейцария, отколкото в приетите за сравнение шест други европейски страни - Дания, Австрия, Германия, Великобритания, Франция и Холандия - в края на 2013 година, според Santesuisse, организацията на швейцарските здравни застрахователи.

За да смъкне още цените, швейцарското министерство на здравеопазването неотдавна обяви планове да промени ценовата система от 2015 година - предложения, които разгневиха швейцарските фармацевтични компании.
“Последиците от това ще бъдат значително отслабване на фармацевтичните компании, работещи в Швейцария, което неизбежно ще има отрицателен ефект върху техния бъдещ принос към швейцарската икономика и заетост,” предупреди лоби групата от сектора Vips, като добави, че е вероятно допълнителните работни места да бъдат преместени в чужбина.

Групата отбелязва, че предложените мерките не вземат предвид високите заплати в Швейцария и структурата на разходите, като рискуват да натоварят компании, които вече се борят със силния франк.

Ценовата мъка

Швейцарската износно ориентирана икономика е тясно свързана със състоянието на еврозоната, която е най-големият й износен пазар, а вялият растеж там даде своето неблагоприятно отражение през последните години. Икономическият растеж спря през второто тримесечие, засегнат от стагнацията на основния й пазар за износ и по-слабия растеж на частното потребление, което подкрепяше търсенето. Силният швейцарски франк е допълнителна тежест, тъй като оскъпява стоките в чужбина. За да предотврати опасността от рецесия и дефлация, швейцарската национална банка определи курс на франка от 1,20 за евро през 2011 година, но въпреки това до голяма степен липсва растеж на цените.

Машиностроенето и електрониката понесоха основния удар от силната валута. Засега по-устойчивите износители - производителите на лекарства и часовници - се справят по-добре. В Швейцария тези фармацевтични компании продават около 1-2 % от лекарства си, според ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване