09/19/14 05:55
(http://www.klassa.bg/)

Вирус работил под прикритие 12 години

 Вирусът Harkonnen Operation е работил в продължение на 12 години, без да бъде открит. Това е нов рекорд при зловредните програми. Наскоро създаденият от германци вирус ветеран беше засечен от израелската компания CyberTinel.

 

Harkonnen Operation представлява цяла мрежа за киберпрестъпна дейност, в която са въвлечени на 800 фалшиви компании във Великобритания. Кракерите инсталирали вируса на сървъри и мрежово оборудване в различни организации – основно банки, големи корпорации и правителствени структури в Германия, Швейцария и Австрия. Управляващият център се намирал в Германия, а общият брой на жертвите е около 300 организации. Макар че бил далеч от технологичното съвършенство, Harkonnen Operation се представял успешно със сертификати за DNS идентичност, което затруднявало неговото откриване. Освен това всеки път вирусът използвал различна програмна обвивка.

 

Експертите на CyberTinel научили случайно за зловредния код, след като една германска компания забелязала странно поведение на трафика на своите сървъри. Името на фирмата не се съобщава, но се твърди, че тя е голяма и известна.

 

Harkonnen Operation действал много бързо в мрежите на жертвите и изчезвал веднага. Този подход му позволил да остане незабелязан в продължение на 12 години. Все пак била допусната грешка – вирусът престоял по-дълго на сървъра на въпросната германска фирма и активността му била забелязана, поясни Коби Бен-Наим, директор на CyberTinel.

 

Киберпрестъпниците все още не са разкрити. Според израелската компания става въпрос за организирана група, която е инвестирала в своята мрежа над 150 хиляди долара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване