09/19/14 05:51
(http://www.klassa.bg/)

Киборгите вече са реалност

 Човешкото тяло е способно на чудеса и все пак има доста ограничения. За разлика от животните ние не чуваме определени тонове, виждаме ограничена гама цветове и не усещаме магнитното поле. Някои хора обаче не търпят подобни ограничения и са разработили нови технологии, с които да ги преодолеят.

 

Англичанинът Нийл Харбисън по рождение не може да различава цветовете. Сега, след малък „ъпгрейд“, той буквално чува 360 краски, част от които в ултравиолетовия и инфрачервения спектър. Харбисън не е нито първият, нито единственият електронно усъвършенстван човек. Пионер е сънародникът му Кевин Уоруик, професор по кибернетика и автор на книгата „Аз, киборгът“. Преди няколко години той си имплантира в ръката радиочестотен чип, с който получи достъп до електронната мрежа на Университета в Рединг и можеше да отваря врати и да пали или гаси осветлението. Проф. Уоруик дори се свърза с нервната система на съпругата си, за да усещат взаимно емоциите си.

 

Бъдещето вече е съвсем достъпна реалност. Подобен комплект радиочестотни идентификационни чипове (RFID) е разработен от Амал Граафстра, основател на Dangerous Things, и можете да си го купите срещу 99 долара.

 

Тези примери са само върхът на айсберга от идеи и възможности за т.нар. биохакинг, който представлява експерименти с телесни техномодификации. Обикновени татуировки, пиърсинг и флешове? Забравете! Те вече стават толкова старомодни...

 

Някои психолози смятат, че обикновените хора ще възприемат табуто биохакинг много по-лесно от очакваното. Така или иначе вече сме склонни да преотстъпим (или сме преотстъпили) на компютрите някои от мозъчните си функции. Търсачките са заместили паметта ни за основни факти, навигационните системи обезсмислят чувството ни за ориентация и т.н.

 

Тук ви представяме 6 актуални телесни ъпгрейда, които позволяват на човека да усеща и контролира заобикалящия свят по съвсем нов начин.

 

1. МАГНИТНИ ПОЛЕТА

 

Магнитните импланти позволяват да усещаме електрическите полета и дори да повдигаме малки метални предмети почти като Магнито от „X-Мен“. Тим Кенън – един от основателите на биохакинг обществото Grindhouse Wetwares (чийто слоган е „Какъв би искал да бъдеш днес“), твърди, че с вградените в пръстите си магнитни пластини може да разпознае къде има електричество, както и да каже дали токът е постоянен или променлив. Негов приятел дори му е лепнал прякора Говорещия с лаптопи, защото Кенън усеща дали има някакъв проблем с батериите им.

 

2. СУПЕРСЛУХ И НАВИГАЦИЯ

 

Биохакерът Рич Лий си е имплантирал в ушите магнити, които безжично приемат сигнали от музикален плейър. Пред Extreme Tech той обясни, че следващата му цел е да ги свърже с GPS приемника на смартфона си, за да получава навигационни напътствия директно в мозъка си.

 

3. ЗДРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ

 

Временни дигитални татуировки могат да предоставят информация за жизнените показатели на тялото. И все пак биохакерите не са склонни изобретенията им да бъдат разглеждани като медицински устройства, за да не подлежат на регулации от страна на американската Агенция за контрол на храни и лекарства. Междувпрочем това е и една от причините да бъдат забранени упойките при поставянето на импланти. Новите разработки в областта на биохакинга доведоха до разработването на временни татуировки, които да следят определени функции на организма и да ги предават безжично до компютри и мобилни устройства. Едни определят количеството отделяна пот, други отчитат електрическата активност на тялото, сърдечния ритъм и т.н. Големи компании, които не се притесняват толкова много от регулациите на Агенцията за контрол на храни и лекарства, виждат потенциал в тези разработки. Притежавана от Google фирма се е заела с производството на дигитални татуировки, които с развлекателни цели се свързват със смартфони и игрални конзоли. Както става ясно от заявката за патент, те могат да действат и като детектори на лъжата.

 

4. КОНТРОЛ НАД МАШИНИТЕ

 

Радиочестотните идентификационни чипове (RFID) позволяват на хората да взаимодействат с електронните устройства по най-различни начини. Те могат да управляват системите в дома и автомобила или пък да разпространяват компютърни вируси. Освен това тези импланти ще се свързват с платежни и охранителни системи. RFID е една от онези биохакинг модификации, пред които стои етичният въпрос „Ако разполагате с такава, какво бихте направили?“.

 

5. ЧУЙ ЦВЕТОВЕТЕ

 

Eyeborg позволява на гореспоменатия Нийл Харбисън да чува цветовете. Малка антена, монтирана на главата му, улавя багрите от заобикалящия свят, включително и в ултравиолетовия и инфрачервения спектър. Тя вибрира с уникален тон, който само Нийл може да чуе, като така му дава способността да различава отделните цветове. На „нормалния“ човек би му отнело известно време да усвои тази сходна със синестезия способност, но всеки желаещ може да си свали от интернет необходимия софтуер за изграждане на собствен Eyeborg. Харбисън казва, че след като се е самоопределил като киборг, е основал фондация „Киборг”, чиято цел е да помага на хората да разширят сетивата си чрез технологии и да защитава правата им в тази нова област. „Смятам, че сега навлизаме в ерата на трансформацията ни в киборги. Мисля, че ще е нормално да се запознаеш с някого и да го попиташ какви са допълнителните му сетива“, прогнозира Харбисън.

 

6. ДЕТЕКТОР НА ДВИЖЕНИЕ

 

Импланти ни позволяват да усещаме дори най-малките движения около себе си. Отделните биохакинг устройства правят това по различен начин. Рич Лий твърди, че когато свърже ушните си импланти със сонар, ще стане като прилеп – тоест ще се ориентира чрез ехолокация. Проект на фондация „Киборг”, наречен „360-градусово сензорно удължение“, вибрира, ако някой се приближи откъм гърба ви. Grindhouse Wetwares разработва системата Bottlenose, която улавя сонарни, ултравиолетови, Wi-Fi и термални данни и ги препраща към имплантираните в пръстите ни магнити, за да усещаме съответните невидими полета.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване