09/19/14 15:41
(http://www.dnevnik.bg/)

НЕК преведе 500 хил. лв., с които се очаква да се платят заплати на стачкуващите миньори


Въпреки тежкото финансово състояние на Националната електрическа компания (НЕК), на ТЕЦ "Сливен" днес бяха преведени 500 хил.лв., съобщиха от Министерството на икономиката.

От там посочват, че от началото на годината на "Топлофикация Сливен" са изплатени над 80% от дължимите суми. Към останалите си контрагенти НЕК е изплащала средно около 58% от натрупаните задължения. Отговорност на ръководството на "Топлофикация Сливен" ЕАД е да се разплаща ритмично с контрагентите си.

За да се гарантират здравето и безопасността на работещите в мини "Черно море", правителството разпореди на Българския енергиен холдинг да намери резерви и да осигури средства за заплати на миньорите, се казва още в съобщението.

"Миньорите не бива да бъдат използвани за икономически взаимоотношения между две частни фирми. НЕК в качеството си на обществен доставчик на електрическа енергия няма търговски взаимоотношения с "Мини Черно море". Отговорност на "Топлофикация Сливен" ЕАД е да се разплаща със своите контрагенти, като в същото време не трябва да крие своята отговорност зад гърба на държавата. Поради непоследователни и некомпетентни управленски решения и водената до момента ценова политика НЕК е принудена да работи при изключително влошена финансова рамка", посочват от министерството.

Над 36 часа продължава ефективната стачка на миньорите от "Мина Черно море" (собственост на Христо Ковачки - бел. ред.), при която те стоят под земята. Междувременно стана известно, че някои от тях са изведени заради влошено здравословно състояние.

По информация на БНР 61 работници са на 300 метра под земята в рудника.Те прибегнаха до тази форма на протест заради неизплатени с месеци заплати.

До края на работния ден се създава организация да бъдат изплатени възнагражденията на миньорите от Мина "Черно море" край Бургас, съобщиха следобед от КНСБ.

От синдиката обявиха, че и други подобни ексцесии може да се очакват до края на годината поради тежкото положение в българската енергетика и финансовото състояние на НЕК.

По-рано през деня работниците в друга мина, собственост на същия бизнесмен - "Мини открит въгледобив" в Перник, блокираха главен път Е-79 на кръстовището на с. Драгичево в 14,15 ч. Недоволните се върнали обратно, след като за това ги помолил лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, съобщава БТА. Той апелирал и НЕК да се издължи на тецовете.

Първоначално отричайки, че протестът е политически, впоследствие Бареков призна, че недоволните биха
могли да го направят политически.Той ги призова да дойдат в София, за да бъдат чути.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване