09/19/14 06:13
(http://www.klassa.bg/)

Путин щял да превзема Източна Европа

 Руският президент Владимир Путин заплашил, че войските на федерацията могат да влязат за два дни във Варшава, Рига, Вилнюс или Букурещ, бие тревога германският „Зюддойче цайтунг”. Според изданието украинският президент Петро Порошенко миналия петък се оплакал на председателя на ЕК Жозе Барозу, че Путин заплашил: “Ако исках, руските войски биха могли да влязат не само в Киев, но и във Варшава, Рига, Вилнюс или Букурещ.” Вестникът се позовава на резюме на дипломатическата служба на ЕС. От него се виждало, че Путин заплашвал страните -  членки на НАТО и общността, по време на среща с Порошенко.

 

Това е вторият случай, в който се твърди, че Путин отправя подобни заплахи, като това никога не се е случвало директно. Първия път излезе информация, че именно в разговор с Барозу руският държавен глава е казал, че би могъл да влезе в Киев за две седмици. Малко след това председателят на ЕК заяви, че думите на президента са извадени от контекста. Тогава от Кремъл отправиха критики към Барозу, че е направил обществено достояние един частен телефонен разговор.

 

Според резюмето Порошенко, който вчера пристигна на посещение в САЩ, е споменал изказването на Путин, за да демонстрира колко емоционално реагира руският президент на влиянието, което оказва ЕС на съседните с Русия държави.

 

Порошенко няколко пъти бил говорил с Путин през последните седмици и в разговорите руският държавен глава го бил предупредил да не разчита прекалено много на ЕС и че би могъл да използва контактите си, за да създаде блокиращо малцинство в Европейския съвет, което да предотвратява негативни за Русия решения.

 

Тук вероятно Путин е имал предвид нарастващата съпротива в съвета срещу нови санкции, пише „Зюддойче цайтунг” и добавя, че държави като Словакия, България, Унгария и Кипър с неудоволствие участват в политиката на санкции.

 

Освен това от резюмето става ясно, че отлагането на създаването на зоната за свободна търговия между Украйна и ЕС до януари 2016 г. е в унисон с договореностите, постигнати между Порошенко и Путин. Украйна имала нужда от мирно решение, за да спре войната, която била започната от Русия, казал Порошенко. За Путин било много важно да попречи на сближаването на Украйна с ЕС. За него това било по-важно от съдбата на Луганск и Донецк, пише още германското издание.

 

Междувременно от Киев съобщиха, че Русия е струпала около 4000 войници в Крим по административната граница с Украйна. „Според нашите информации почти всички руски бойни части, позиционирани в северната част на окупирания Крим, около 4000 войници, са струпани по административната граница с Украйна, с всичката техника и боеприпаси”, съобщи говорителят на армията Андрий Лисенко. По думите му тези бойни части са организирани в малки тактически групи по дължината на административната граница от около 100 км. Изявлението идва два дни след съобщението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за предислоциране на руските военни в Крим заради „разширяването на военната област (в Южна Русия) след интеграцията на Крим”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване