09/19/14 06:11
(http://www.klassa.bg/)

Сбогом, Маркс! Унгария премахна последния му паметник

 Паметникът на Карл Маркс в университета “Кор­вин” в Будапеща оцеля 25 години след падането на комунизма, но Унгария на популиста Виктор Орбан му видя сметката и той бе демонтиран миналия уикенд.

 

Някои хора приемат това като знак за радикалната промяна, която Орбан иска да въведе в 10-милионната страна.

 

Четириметровият бронзов паметник, издигнат три години след кървавото смазване на антикомунистическия бунт от 1956 г., вероятно бе един от последните образи на бащата на колективизма Маркс, оцелял в страната след настъпването на демокрацията през 1989 г.

 

“Трябваше да укрепим и изявим идентичността на университета си, а паметникът на Маркс не е част от нея”, аргументира се Жолт Рощовани, ректор на престижния университет “Кор­вин”, който носеше името на Карл Маркс, преди да бъде кръстен на римския меценат през 1990 г.

 

“Корвин” не е нито

 

свърталище на марксистки агитатори

 

нито убежище на носталгици по продължилия четири десетилетия железен режим в Унгария. На мнозина студенти обаче им липсва паметникът на немския мислител (1818-1883 г.).

 

Той се извисяваше в преддверието, седнал, замислен и намръщен, с една протегната ръка, а в другата стиснал дебел том, може би известния му труд “Капи­талът”.

 

Тази строга царственост не впечатляваше студентите, които приемаха Кор­ви­новия Маркс като някакъв начумерен застарял чичо, с когото човек обича да си прави ученически шеги.

 

На Свети Валентин шегаджиите слагали сърце в ръката на известната личност. А “при студентските празненства в първи курс инсталирахме бара пред паметника”, припомня си третокурсничката Патрисия.

 

“Все едно Маркс ни сервираше питиетата”, казва тя.

 

За поколението, което не е преживяло Студената война,

 

паметникът се беше превърнал в сборно място

 

“Ще се видим пред Маркс” - без идеологическо значение.

 

Скулптурната творба е пренесена в историческа изложба в университета. Не се знае какво ще стане после с нея.

 

Рощовани отрича да му е бил оказван натиск да махне паметника, въпреки че през януари министър изпрати отворено писмо до университета.

 

В него министърът на държавната администрация Бенце Ретвари наричаше Маркс “расист” и “класист”, положил основите на нечовешките диктатури и геноциди през 20-и век”.

 

Дали шкартирането на Маркс от “Корвин” илюстрира волята на Виктор Орбан, обвиняван от критиците си в автократизъм, да промени коренно унгарското общество? Така смята Андраш Минк, историк от будапещенския Централноевропейски университет.

 

“Това е може би важен символичен елемент от дискурса на правителството, което се хвали, че е направило революция с идването си на власт през 2010 г.”, казва той.

 

Триумфално преизбраният през април Виктор Орбан е бивш антикомунистически активист и настоящ евроскептичен консерватор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване