09/20/14 06:57
(http://www.klassa.bg/)

Alibaba с амбиции да събере $25 млрд. на борсата

 Китайската верига за онлайн търговия Alibaba направи вчера дългоочаквания борсов дебют с амбицията да събере 25 милиарда долара. Компанията определи цената на акция за първичното си публично (ППП) предлагане да бъде 68 долара, което е в горния край на обявения по-рано ценови диапазон. Ценните книжа ще се търгуват с борсовия символ BABA на Нюйоркската борса. Оценката на Alibaba е  $167,67 млрд. Това е повече от сегашната пазарна стойност на Amazon, Cisco и eBay.

 

Компанията стана още по-популярна в САЩ

 

през последните две седмици, след като инвеститорите се срещаха с ръководителите на онлайн търговеца, включително с колоритния й основател Джак Ма.

 

Като част от представянето бъдещите инвеститори бяха запознати с големия растеж на приходите на Alibaba и видимо неограничените възможности за разрастване. Търсенето бе толкова голямо, че компанията повиши ценовия си диапазон от 60-66 долара на 66-68 долара за акция в понеделник, подготвяйки евентуално най-голямото в света първично предлагане.

 

Alibaba посочи, че предлага 320,1 милиона акции за общо 21,77 милиарда долара. Гарантите по пласирането на книжата имат опция от 30 дни, за да купят до около 48 милиона акции допълнително. Това означава, че събраната сума може да достигне 25 милиарда долара.

 

Тя надхвърля най-голямото технологично предлагане, направено от Facebook през 2012 година, когато социалната мрежа събра 16 милиарда долара. Очакваната сума е по-висока и от най-голямата постигната досега - 22,1 милиарда долара, събрани от Селскостопанската банка на Китай.

 

Инвеститорите са привлечени от съществуващата вече 15 години Alibaba и по-специално от предлагания от нея инвестиционен механизъм, който

 

дава достъп до процъфтяващата средна класа на Китай

 

Мрежата от сайтове на компанията включва Taobao, Tmall, AliExpress, както и едноименният Alibaba.

 

Над 279 милиона активни потребители на Alibaba влизат в сайтовете поне веднъж месечно през смартфон или друго мобилно устройство, което прави компанията привлекателна за инвеститорите, тъй като използването на технологиите вече преминава от лаптопите и настолните компютри към преносимите устройства, уточнява БТА.

 

Приходите на компанията за последното тримесечие скочиха с 46 процента на годишна основа до 2,54 милиарда долара, а печалбата й се повиши с 60 процента до близо 1,2 милиарда. За последната си финансова година, която приключи на 31 март, Alibaba е спечелила 3,7 милиарда долара, като така компанията е била по-печеливша от ebay и Аmazon взети заедно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване