09/20/14 18:23
(http://www.klassa.bg/)

В неделя става облачно, над Западна България ще вали

 През следващото денонощие облачността над страната ще бъде по-често значителна. На много места, главно в Западна и Централна България, ще има превалявания.

Ще духа слаб западен, в източните райони - югозападен вятър. Минималните температури ще са между 11 и 16 градуса, максималните ще останат без съществена промяна и в повечето места ще са между 22 и 27 градуса.

В София минималната ще е около 13 градуса, максимална - около 22 градуса.

Над Черноморието облачността ще бъде променлива, по-често значителна, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са 14 - 15 градуса, максималните ще са 23 - 25 градуса и ще бъдат близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде около два бала.

Над планините облачността ще е по-често значителна и на много места в масивите от западната половина от страната ще има валежи от дъжд. Ще бъде ветровито с умерен и силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18 градуса, на 2000 метра - около 11 градуса.


Oт Националния институт по метеорология и хидрология при БАН напомнят, че

астрономическата есен през тази година настъпва у нас на 23 септември в 5 часа и 29 минути, като тогава е и есенното равноденствие.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо.

Според метеорологията есенни са месеците - септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало /т.нар. "циганско лято"/, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

При зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване