09/20/14 08:27
(http://pik.bg)

Изкупните цени на тютюна с 10% по-високи

Изкупните цени на тютюна с 10% по-високи

Много е добро качеството на тютюните тази години и вече се появяват първите сигнали, че изкупните цени ще са с около 10% по-високи от миналата година. Това съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, пише "Преса".

Заради продължителните дъждове обаче са пропаднали около 2000 хектара с културата. През пролетта бяха разсадени 20 000 хектара. Очаква се тазгодишните количества да са 26-27 000 тона, което е с 15% по-малко, отколкото през 2013 г.

Вече месец и половина предават тютюните от тип „Виржиния“, те се сушат принудително в камери.

От края на юли търговците купуват суровината и тя вече е почти реализирана.

На 15 септември е започнала изкупната кампания на тютюните от сортовата група „Каба Кулак“, които се отглеждат в Североизточна България. Гръцка фирма е обиколила стопаните и е раздала амбалажи за сортиране на продукцията. През последните десетина година тези тютюни се изкупуват от началото на ноември. На 23 септември най-голямата българска тютюнева компания „Булгартабак“ започва обиколка в Североизточна България, за да сключва договори с производителите.

Фирмите са изчаквали новия закон за тютюна и тютюневите изделия, но промените дори не са успели да влязат в пленарната зала. Сега ще се работи по стария закон и затова „Булгартабак“ започна да сключва договорите.

Браншовата организация на тютюнопроизводителите започва разговори с аграрното ведомство за промяна в условията за националните доплащания.

Според уговорените с Брюксел правила парите се дават на базата на произведени количества през 2007, 2008 и 2009 г. Така фирми, които нямат тютюн, получават субсидии, а реални производители са лишени от подпомагане.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване