09/20/14 07:28
(http://www.klassa.bg/)

Истината за КТБ няма да бъде скрита

 „Истината за КТБ няма да бъде скрита.” Това заяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив, като допълни: „Само че тя няма да бъде изнасяна на пресконференции на прокуратурата и няма да е цялата истина, ако бъде казана на пресконференции на политически партии, били те реформаторски или антиреформаторски. Цялата истина

 

ще излезе в съда

 

и там ние няма да скрием нищо.” Обвинител №1 обясни, че в съдебната зала ще станат ясни факти за истинската работа на трезора, „но не като финансов механизъм и начин на банкиране”. Той подчерта, че очаква разследването за КТБ да продължи обективно, „независимо от политическото предизборно говорене”. По повод призивите на Реформаторския блок досъдебното производство да бъде поето от Спецпрокуратурата Цацаров припомни, че такава възможност не е предвидена в НПК.

 

Главният прокурор коментира и възможните варианти за решаване на ситуацията около банката, като посочи, че

 

имало два сюжета

 

„Първият се отнася към обикновените банки, които фалират при икономически проблеми или лоши практики”, обясни той и посочи, че тогава се следва логиката и се прилага Законът за гарантиране на влоговете на гражданите. „Ако обаче имаме една банка, която години наред е била грижливо създавана, грижливо подхранвана и грижливо държана под похлупак, в крайна сметка тук не можем да приложим аршина в нормалната ситуация, която свързваме с първия сюжет”, подчерта обвинител №1. По думите му въпросният похлупак е бил създаден от политическите структури, бил е удобен на всички и е надскочил далеч финансовите параметри на една банка. „Едва ли не се е превърнал в структура, която малко или много е имала досег с не малък брой политици и общественици.

 

Ситуацията с КТБ не е нормално банкиране

 

Това е отглеждано банкиране, използвано за финансиране на цели, огромната част от които нямат нищо общо с нормалната банкова практика и граничат с политическата”, отсече Цацаров, който допълни, че основният виновник за кризата с КТБ е държавата, която е „отгледала” трезора и продължителен период от време е влагала парите на държавните предприятия в него, а също и банковият надзор. „Банковият надзор, защото подуправителят на БНБ е обвиняем за това и във вторник апелативният съд ще разгледа нашия процес за отстраняването му от длъжност. Подуправителят, който е ръководител на банковия надзор, отгледа и

 

създаде прекрасни условия, за да цъфтят

 

тези банкови практики”, посочи Цацаров. В същото време той подчерта, че при вземането на експертните решения около разрешаването на казуса с КТБ трябва да се мисли първо за вложителите, които „са поставени в състояние на неизвестност”.

 

Обвинител №1 посочи, че в четвъртък е било подписано и искането за екстрадиция на Цветан Василев от Сърбия, като вчера то е било предявено чрез правосъдното министерство. „Оттук насетне всичко е в ръцете на сръбския съд. Процедурата в Сърбия е малко по-различна от българската, защото там има санкция и на министъра на правосъдието. Тоест има последваща санкция и на орган на изпълнителната власт. Но нека не коментирам разпоредбите на сръбския закон”, заяви главният прокурор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване