09/20/14 11:20
(http://pik.bg)

Социолози: ДПС няма да изпревари БСП, но социалистите може да изостанат

Социолози: ДПС няма да изпревари БСП, но социалистите може да изостанат

1,2 млн. души ще гласуват за ГЕРБ на предстоящите избори. Партията на Борисов няма да постигне пълно мнозинство, но ще може да управлява в коалиция с някоя от по-малките като Реформаторския блок или България без цензура. Може дори да получи негласната подкрепа на ДПС. Това заявиха в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7 социолозите Андрей Райчев и Васил Тончев.

ДПС няма да изпреварят БСП, но БСП може да изостане зад ДПС, прогнозираха социолозите. Според тях най-добрият вариант за столетницата е да събере 700 хил. души гласа. След Жан Виденов за левицата никога не са гласували над 1 млн. души. От тях ако се приспаднат 150 хил. за АБВ и още няколко хиляди за останалите леви партии, то червените трудно ще стигнат 800 хил. гласа. Поне половин милион ще са хората, подкрепили ДПС.

Остават пет малки партии – Реформаторски блок, АБВ, ББЦ, Патриотичният фронт и "Атака", за които не е ясно дали ще прескочат бариерата. Социолозите предупредиха, че при последните избори от "Атака" винаги са правили изненади в последната права.

Свидетели сме на една позитивна предизборна кампания. Причината е, че скандалите в общественото пространство продължиха достатъчно, че да омръзнат на всички българи. Сега, който нагнетява обстановката, ще загуби, тъй като хората са изплашени и изнервени.

Те смятат, че избирателната активност няма да е висока, тъй като в момента нямаме ярка фигура, която да поведе народа. В такива случаи вотът е масов, тъй като хората гласуват за надеждата. Сега обаче те са обезверени и се примиряват, пускайки бюлетина за "по-малкото зло".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване