09/20/14 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Що е то социална държава

 Социалната държава трябва да си е надвила на масрафа. На български: има достатъчно средства, спечелила е достатъчно, за да посреща всичките си нужди и да харчи колкото си иска. Да виждате нещо да се отнася за България в този „надвит масраф"?

 

Няма и как! Надвиването става, след като години наред се гради тази социална държава - крои се, прекроява се - реформира се, когато е нужно, върви се стъпка по стъпка към целта, независимо кой и кога е на власт.

 

Неслучайно всяка година се прави класация на най-социалните държави в света. За миналата топ 10 изглежда така: Швеция, Великобритания, Швейцария, Канада, Германия, САЩ, Австралия, Япония, Франция, Испания.

 

Няма ни в списъка, нали така? Защо тогава обаче се правим не

 

НА ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ

 

към което „се стремим" отколе, а най-малкото на Швеция и Швейцария, взети заедно.

 

Само преди няколко дни се появиха две свързани едно с друго числа. От общо 66 497 първокласници в цяла България близо 49 000 са влезли в списъка за държавно подпомагане за първия учебен ден с по 250 лв. Да, нищо и никакви пари, както и да ги гледа човек - и на калпаче, и общо. Муха я ухапала държавата.

 

Забележителното тук е, че огромна част от първолаците са в класацията за помощи - над 70%. Сигурно всички наистина са имали нужда от тези пари. Такива социални дялове обаче могат да си ги позволят ония 10 по-горе, не нашата държава. Да не говорим, че при тях, тъй като са наистина социални държави, социалните им институции дебнат „до стотинка" тия пари. Едва ли някой родител  ще посмее да си купи ракия с тях вместо дрехи, обувки и др. за първолака.

 

Няма нужда от изреждане на пълния списък на всякаквите възможни социални помощи у нас. Достатъчно е да припомним оня пример за 17-годишна неработеща ромка - майка на три деца, която

 

напълно законно може да се

 

възползва от 16 вида социални помощи

 

и така да взима по 1100 лева на месец.

 

Надминали сме ги по надвиване на масрафа и Швеция, и Швейцария. Разказали сме им играта по вадене на социални пари от продънена празна каца. Като тях всеки го може - да вади от пълното. Я нека от празното да извадят, да им видим тогава математиката.

 

Тази работа обаче за разлика и от Швеция, и от Швейцария, и от останалите 8 в топ 10 ние вече сме я играли. По времето на комунизма. И по всичко личи, че комунизмът не само не си отива, както пееше навремето Васко Кръпката, а

 

изобщо не си е тръгвал

 

Камо ли пък да си е отишъл.

 

Веднъж вече обаче комунизмът у нас и около нас фалира тъкмо заради преливане от пусто в празно. Така че да не се правим по-социални светци от папата, както се казва. Първо да си надвием масрафа на държавата, пък тогава да я доим, като че ли е млекодайна крава - герой на социалистическия труд, и пуска непрестанно мляко 24 часа в денонощието, без изобщо да пасе.

 

Това добиче вече го умъртвихме. Крайно време е, ако можем, да разберем, че то няма да възкръсне и да си завъдим нормална крава. Да я отгледаме от малка, да я храним, да я поим - пък чак тогава да я доим, и то според истинските й възможности да пуска мляко. Според нейните, а не според възможностите на тези, които чакат да го изпият.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване