09/21/14 06:30
(http://www.klassa.bg/)

60 000 кюрди от Сирия са избягали в Турция за 24 часа

 Най-малко 60 000 сирийски кюрди са избягали от петък до днес в Турция, за да се спасят от водещите се боеве между джихадистите от Ислямска държава и кюрдските бойци в Североизточна Сирия, съобщи турският вицепремиер Нуман Куртулмус.

В предишно съобщение той бе заявил, че в Турция от осем КПП са влезли 45 000 кюрди от Сирия. Според новото съобщение, цитирано от Анадолската агенция, техният брой днес след обед е стигнал 60 000.

АФП предава, че колони от хиляди хора - главно жени, деца и възрастни, натоварени с денкове и куфари, се тълпят на граничните пунктове. Турските войници са отворили телените заграждения, разделящи двете стани, за да улеснят преминаването на бежанците, идващи главно от района на град Аин ал Араб, който е обсаден от ИД.

След като известно време отказваха да допуснат бежанците, турските власти бяха принудени в петък да отворят границата за хилядите хора, бягащи от сраженията на сирийска територия.

Наш дълг бе да отворим граничните постове, каза вицепремиерът Куртулмус. Турция е готова да посрещне до 100 000 бежанци, посочи той, като добави, че никоя страна в света не е способна да приеме без проблеми 45 000 бежанци за една нощ.

Животът на идващите от Сирия или от Ирак в Турция е свещен за нас, както този на нашите граждани, подчерта премиерът Ахмед Давутоглу. Всички, които търсят убежище при нас, независимо от религията и етноса си, са добре дошли, добави той.

По силата на политиката си на отворената врата Турция е приела до днес близо милион и половина сирийски бежанци. Капацитетите на бежанските лагери покрай границата отдавна са запълнени и над един милион бежанци живеят из градовете на страната, предизвиквайки недоволството на местното население.

Турция, която е членка на НАТО, отказа да участва в каквато и да е военна операция срещу Ислямска държава в рамките на организираната около САЩ коалиция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване