09/21/14 05:59
(http://www.klassa.bg/)

Шарена балканска черга разпънаха в Шишковци

 Шарена балканска черга се спусна и обви в полите си кюстендилското село Шишковци, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Родното място на Владимир Димитров-Майстора за четвърта поредна година посрещна международния фестивал "Балканска черга", празникът на домашната ракия, майсторската скара, фолклора и занаятите, в които участват състави и гости от България, Македония и Сърбия.

"Балканска черга е една своеобразна черга, разпъната в едно уникално като Шишковци място, в което е творил Майстора, и на която всеки може да се изяви", обясни организаторът Борислав Крумов. Тук се събират да творят българи, сърби и македонци, за да покажа и запазят традициите, предавани от поколение на поколение и които никога не бива да умират.

На щанд "Босилеград" българинът от едноименния сръбски град Горан Георгиев бе изложил продукцията си - домашно произведена ракия. Първото място в конкурса бе грабнала неговата "Решлянка", произведена от дюли и ябълки, печена с мед и за добавка - прополис. Но Горан отпиваше предимно от другото си производство, носещо името "Шумоглавка". Домашната ракия, от която не се върти и шуми главата, въпреки етикета с противното й търговско наименование, се пече от джанки и круши, и пак с добавка мед. "До 3 часа нощес пихме и нищо ми няма", похвали се Горан.

А на естрадата и пред нея се вихреха танци, скарите димяха, а гостите и местните хора гледаха и аплодираха, седнали на пейки и опрели гърбове в черги. Шарени като нравите и битието на съседните балкански народи. И дали си среща и място за изява в родното село на Майстора.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване