09/22/14 09:18
(http://www.klassa.bg/)

Започват Празниците на Стария Пловдив

 Днес точно в 17 часа с едновременния звън на 15 старинни стенни часовници ще бъде оповестено началото на традиционната седмица на Стария град в Пловдив.

Тази година тя преминава под мотото "Адрес на човечността". Два часа след звъна на възстановените старинни часовници от изложбата "Стрелките на времето", започва концертът "Заедно" на ансамблите "Тракия" и "Филип Кутев". Във вторник в Данчовата къща се открива уникална изложба, посветена на Иван Вазов, в която са събрани подаръците, дарени на великия поет от Пловдив. Там ще бъде и премиерата на книгата на Катя Зографова " Неканоничният Вазов". Същият ден започват и проявите от пленера на ковачите - нещо невидяно досега. От 19 часа най-възрастният от тях ще донесе огъня от ковачницата си в Ягодово на площад "Централен", откъдето той ще бъде пренесен на Лапидариума в Стария град от живописно шествие. Там ще бъде открит и пленерът, в който ковачите пред очите на всички ще се състезават в изработването на различни предмети.

В четвъртък се открива Есенният панаир на занаятите, съпроводен от фотоизложбата "Традиции" на Александър Михайлов. Две изложби също се откриват за посетители в четвъртък. В къща "Хиндлиян" ще бъде представена сбирка, посветена на изтъкнатите пловдивски чехи - това са няколко фамилии, допринесли за развитието на града в миналото, чиито наследници продължават да вършат полезни неща и днес. В Данчовата къща пък ще бъде представена "Картина от мнозина"- платно, рисувано от 500 души. В петък Старият град е на децата - на няколко места ще бъдат организирани "Работилнички за сръчни ръчички", в които децата ще могат да творят, а ученици от Образцовата математическа гимназия ще представят свои проекти на тема "Да представим културно-историческото наследство заедно". В събота от 10.30 е може би най-зрелищното събитие от празниците - шествие с костюми от 19 век. Празниците продължават в неделя, когато на Лапидариума ще има концерт на пловдивски таланти, а в Бялата къща ще вървят прожекции на филми от колекцията "Това е България".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване