09/22/14 15:21
(http://www.klassa.bg/)

Кърджали отбеляза Деня на независимостта на България

 Със скромна и кратка церемония Кърджали отбеляза 106-годишнината от провъзгласяването на България за независима държава, тържеството започна с цитат от манифеста на княз Фердинанд, произнесен на знаковата дата през 1908 г. във Велико Търново, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Пред Паметника на освободителите в централния градски парк бяха представители на местните власти, кандидат-депутати, политически лидери и енорийският свещеник Петър Гарена, този път без районния мюфтия Бейхан Ахмед. Организаторите този път не включиха неизменните мажоретки и гвардейци, но след официалната церемония за настроението на гражданството трябваше да се погрижи местна рок-група.

"Независимостта на България е дело на българския народ, на неговата воля да има своя независима и суверенна държава, на тогавашните български политици и дипломати, които показаха завидна държавническа дързост и находчивост, умение да се ориентират и да използват в добрия смисъл на думата сложните противоречия и съперничеството между тогавашните велики сили. Така от 22 септември нататък голямото начало на малкото Княжество продължава, но Княжеството е вече Царство и не е така малко и слабо дори и в европейски измерения, защото с този акт България окончателно отхвърля своя ограничен международен статут и става изцяло суверенна национална държава", посочи в словото си кметът на Кърджали Хасан Азис.

Той акцентира на непреходността на акта и на факта, че 30 г. след възраждането на българската държавност младото Княжество успява да се изравни с Европа в икономически, юридически и политически смисъл. "България получава окончателното си признание и то без военни действия и жертви. От тук нататък държавата се заема с решаването на главния въпрос за всички българи - обединението на нацията. Този ден ни прави истински горди от това, че сме българи, защото преосмисляме не само възхода на България, но и нейното неочаквано бързо израстване от беден роднина на Европа до първата Балканска сила", заяви Хасан Азис. Монументът беше отрупан с венци и цветя.

След тържеството политиците и агитките им се оттеглиха в партийните централи. В 17 ч. ще има общоградско веселие пред Паметника на освободителите с песните на фолклорния оркестър "Марица", а в 20 ч. и празнична заря.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване