09/22/14 09:13
(http://www.klassa.bg/)

М.Капон: Увеличението на тока е абсурдно, кабинетът е на ГЕРБ

 ДКЕВР е една стара социалистическа структура, която изпълнява политически решения. Тя е политически орган. Това заяви по Нова телевизия Мария Капон, водач на листата на коалиция ДЕСНИТЕ във Велико Търново.

Тя е категорична, че искането на ДКЕВР за увеличаване на тока с почти 10% е абсурдно. "За мен е абсурдно това повишение на цените", каза Капон и добави: абсурдно е те да бъдат увеличавани единствено и само с мотива да спасим НЕК.

ДКЕВР използва безвремието, за да задоволи определени икономически интереси. Служебният кабинет е кабинет на ГЕРБ и той води сходна политика, заяви Капон.

Един от проблемите, който доведе до криза в енергетиката, е, че присъединените фирми за зелена енергия са много повече, отколкото изисква закона. "Това е ужас без край, а трябва да има ужас с край. Хората плащат огромни средства заради тази зелена енергия. Трябва да се намери решение - какви компенсации ще се плащат", заяви кандидат-депутатът от коалиция ДЕСНИТЕ.

Тя също така коментира и напъните за енергийна ефективност, които се повтарят като мантра от някои политици. "Енергийна ефективност не е само да опаковаш едни панели", посочи Мария Капон.

Енергийният експерт и кандидат за депутат от БСП Лява България Таско Ерменков заяви, че днес наблюдаваме реставрация на политиката на ГЕРБ в енергетиката. "В момента новата ДКЕВР вместо да търси резерви и да се опита да запази цената на тока ниска, прави точно обратното. Тя се опитва да прехвърли всичко на крайния потребител", подчерта той.

Ерменков припомни, че единственото ЕРП, което е заявило увеличение на цените, е ЕВН. Нека не забравяме, че президентът Росен Плевнелиев имаше тайна среща с ръководителя на тази компания по време на своята визита във Виена, добави той.

Ерменков разкритикува и твърденията, че увеличението на тока е необходимо, за да се спаси НЕК. "Ако е само за НЕК, това увеличение не трябва да надвишава 3-4%. Проблемът е кой произвежда скъпата енергия", каза той и добави: това са ВЕИ централите и така наречените американски ТЕЦ-ове, на които сме задължени да изкупуваме скъпата енергия.

Ерменков подчерта, че политиката, която наблюдаваме днес е само началото и след 5 октомври тя ще продължи. "Увеличението от 10% е генерална репетиция. Това увеличение ще ни се стори песен след 5 октомври, защото тази политика на поскъпване ще продължи", подчерта той.

 Припомняме, че ДКЕВР излезе с искане за повишаване на цената на електричеството с 9,79% в петък, 19 септември, в 17.50 часа, в навечерието на три почивни дни. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване